Glucometre gratuite pentru copiii diabetici

Glucometre gratuite pentru copiii diabetici

-
//
28.12.2016

Circa 400 de copii din Republica Moldova, care suferă de diabet zaharat, vor primi timp de un an glucometre, teste pentru monitorizarea glicemiei şi lanţete pentru cinci analize zilnice gratuit. Accesoriile medicale au fost procurate din sursele Ministerului Sănătăţii, iar Institutul Mamei şi Copilului este instituţia responsabilă de procesul de distribuţie a acestora, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Glucometre gratuite pentru copiii diabetici

„Ca urmare a adresărilor repetate din partea medicilor endocrinologi, dar şi a pacienţilor, pentru prima dată noi am reuşit să asigurăm toţi copiii bolnavi de diabet zaharat cu această partidă de glucometre, teste şi lanţete. Preţul mediu în farmacie pentru un singur test este de trei-şase lei. Ceea ce ne-a reuşit nouă este să obţinem preţuri extrem de mici de 1,5 lei pentru un test", a declarat ministrul sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Solicitat de IPN directorul Institutului Mamei şi Copilului, Sergiu Glatun, a declarat că părinţii vor primi setul cu cele necesare pentru trei luni la Secţia endocrinologie pentru copii din cadrul instituţiei, de altfel unica din ţară. La expirarea celor trei luni, vor obţine un alt set de consumabile, tot pentru trei luni, şi aşa întreg anul.

Prin intermediul acestor teste, pacienţii cu diabet zaharat tip unu îşi vor controla Lotul total cuprinde 730 de mii de teste, 730 de mii de lanţete şi 400 de glucometre, în sumă de circa 1,2 milioane lei. Procesul de distribuţie a accesoriilor medicale va începe pe 9 ianuarie 2017.

Ministerul Sănătăţii precizează că toţii copiii care suferă de diabet zaharat sunt asiguraţi gratuit cu tratament cu analogi de insulină din sursele CNAM, cu eliberarea la locul de trai. Până în prezent, testele pentru glicemie nu erau compensate şi părinţii erau nevoiţi să le procure, având cheltuieli lunare de aproximativ 600-800 de lei.

Sursa: deschide.md