mamaplus

Înălţarea lui Iisus Hristos sau Ispasul. Ce nu ai voie să faci în această zi

-
//
05.06.2019

Ispasul semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului şi este considerat la fel de important precum Paştele. Astfel, astăzi, în ajun, gospodinele pregătesc bucate şi vopsesc ouă roşii pentru masa de sărbătoare.

mamaplus

Înălțarea Domnului este o importantă sărbătoare a creștinătății, care are loc la 40 de zile de după Paște. Credincioșii se salută cu „Hristos s-a Înălțat” și respectă tradițiile, obiceiurile și credințele străvechi care s-au creat în jurul acestui eveniment biblic notat cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Înălțarea Domnului pică fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști. În calendarul catolic, Înălțarea Domnului pică joi, 30 mai, iar în calendarul creștin ortodox pică joi, 6 iunie. Sărbătoarea Înălțării Domnului este notată cu cruce roșie în calendar și a fost consacrată drept Ziua Eroilor. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țara și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credința, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Superstiții:

De Înălțarea Domnului sau Ispas abundă obiceiurile și pracicile magice legate de cultul morțior. Se fac pomeni, sufletele morților care plutesc în aer sunt ospătate, se împodobesc mormintele cu flori, frunze și ramuri de paltin. 

Superstiția legată de Înălțarea Domnului, Paștele Cailor sau Ispas amintesc de sufletele morților care se pot rătăci, după ce și-au părăsit mormintele. Iar rămânând pe pământ, ele se transformă în moroi sau strigoi care provoacă pagube animalelor. De aceea, de Ispas, casele şi mormintele cimitirului sunt împodobite cu crengi de pom tânăr (paltin, nuc), iar la ferestre se pun frunze de leuştean, despre care se crede că ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos. Toate aceste practici au menirea de a înlătura strigoii și de a proteja casa și animalele de vrăji.

Tradiții:

lângă pomeni, de Înălțare oamenii împart pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. DE asemenea, această zi este ultima zi din an în care se mai pot roşi ouă. Femeile mai împart lapte dulce, fiert cu păsat. De Înălțare, se culeg plantele medicinale cu puteri tămăduitoare. De asemenea, se crede că paltinul, nucul, alunul şi leuşteanul au puteri vindecătoare, dacă sunt culese în ziua marelui praznic.

Ce nu ai voie să faci:

În această zi niciun bun creștin nu se ceartă cu semenii săi și nu încurajează ura. Nu se înstrăinează niciun obiect din casă și nici nu se împrumută bani.

Sursa