INOVAȚIE: Au fost create picături care dizolvă cataracta

INOVAȚIE: Au fost create picături care dizolvă cataracta

-
//
28.07.2015

În viitorul apropiat, cataracta ar putea fi tratată fără operație! Cercetătorii americani au elaborat picături pentru ochi care ar putea acționa direct asupra cataractei, dizolvând-o. Cu toate că efectele acestui medicament nu au fost încă testate pe oameni, acesta ar putea trata principala cauză de orbire la ființele umane. 

INOVAȚIE: Au fost create picături care dizolvă cataracta

Afectând zeci de milioane de oameni din întreaga lume, cataracta este cauzată de opacifierea cristalinului iar atunci când este lăsată netratată poate duce la orbire totală. Deși cataracta nu se poate propaga de la un ochi la altul, ea poate să apară în mod independent la ambii ochi.

Oamenii de știință nu sunt în totalitate siguri în legătură cu cauzele producerii cataractei, dar cele mai multe cazuri sunt legate de vârstă. Cu toate că este neplăcută, procedura chirurgicală de eliminare a cataractei este foarte simplă și sigură, însă multe comunități din țările în curs de dezvoltare și din anumite arii regionale nu au acces la bani sau facilități pentru a o efectua, ceea ce înseamnă că orbirea este inevitabilă pentru marea majoritate a pacienților.

Noul medicament se bazează pe un steroid natural numit „lanosterol”. Ideea de a testa eficiența lanosterolului în cazul cataractei le-a venit cercetătorilor atunci când au cunoscut doi copii din China cu o formă congenitală de cataractă, care nu i-a afectat niciodată pe părinții lor. Cercetătorii au descoperit că acești frați au în comun o mutație care oprește producția de lanosterol, pe care părinții lor nu o aveau.

Ei au testat picăturile pentru ochi pe bază de lanosterol în trei tipuri de experimente. În primul rând au lucrat cu cristaline umane de laborator și au văzut o scădere în dimensiuni a cataractei. Apoi au testat efectele asupra iepurilor și, după șase zile, din totalul de 13 pacienți, doi care aveau forme severe de cataractă au ajuns la forme moderate, iar restul nu au mai avut nici un fel de cataractă. La fel ca în cazurile cristalinului uman de laborator și al iepurilor, câinii au răspuns pozitiv la medicament, cei cu cataractă severă vindecându-se complet sau aproape complet. 

Următorul pas pentru cercetători este de a afla exact cum picăturile pentru ochi bazate pe lanosterol provoacă acest răspuns din partea proteinelor cataractei și de a trece la studiile pe ființe umane, mai scrie sciencealert.com.

Sursa: MedNews