În instituțiile de învățământ fructele sunt ținute în depozite, iar copiii, hrăniți cu paste

În instituțiile de învățământ fructele sunt ținute în depozite, iar copiii, hrăniți cu paste

-
//
06.09.2017

Copiii din țară riscă să devină obezi din cauza modului de alimentație din grădinițe, gimnazii și alte instituții de învățământ.

În instituțiile de învățământ fructele sunt ținute în depozite, iar copiii, hrăniți cu paste

Fructe în depozite - nu și pe mesele copiilor, paste făinoase în exces, supe de ovăz și lapte la aceeași masă, compot din fructe exotice, nu autohtone... Sunt doar unele dintre abaterile constatate de experții Centrului Municipal de Sănătate Publică în timpul unor controale inopinate efectuate la câteva instituții de învățământ din Capitală.

Campania de verificare a modului cum este respectat meniul-model a început cu Gimaziul-internat nr.3 din Capitală. Aici sunt cazați aproape 200 de copii, majoritatea cu cerințe educaționale speciale. Prima abatere depistată a fost lipsa fructelor proaspete în alimentația copiilor. Acestea, în loc să stea pe mesele copiilor, sunt ținute în depozite.

Administrația instituției a fost atenționată inclusiv în legătură cu includerea excesivă a făinoaselor în alimentația copiilor.

La acest gimnaziul se pare că nu se prea ține cont de meniu. În schimb, administrația ține cont de preferințele copiilor.

„Directorul cu copiii în fiecare zi duc tratative. Directoru îi întreabă ce doresc, așa că e așa cum hotărăsc copiii”, a menționat șeful de producere Valentina Balișaia.

Meniul-model nu se se respectă nici la alte instituții de învățământ, de exemplu, la Gimnaziul nr.53. Nici aici copiilor nu li se oferă cantitatea necesară de fructe, iar pastele făinoase sunt folosite aproape zilnic. În meniu scrie una, iar în realitate e cu totul altceva.

„La ziua de marți în meniul model este un meniu foarte sărac. Terci din ovăz cu lapte, tartine cu unt și compot din stafide”, spune medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

„Pârjoalele nici nu le-ați inclus, ele sunt la prânz și de aceea am vrut ca meniul să fie așa, ca copiii să fie alimentați”, menționează bucătarul gimnaziului nr.53, Ana Braga.

Copiii recunosc că mănâncă puține fructe, iar majoritatea pot fi văzuți cum consumă pesmeți sărați, extrem de periculoși.

„Câte o dată ne dau pește, sos, ceai, compot, lapte, cacao. Fructe ne dau cam mai rar”.

„Fructe nu prea ne dau, ne dau doar când este tabăra de vară”.

Campania de verificare a blocurilor alimentare din instituțiile de învățământ din Capitală a început astăzi și va continua pe tot parcursul acestei luni în cele aproximativ 160 de instituţii de învăţământ general din Chișinău. În noile meniuri-model s-a pus accent pe fructe și legume și au fost interzise mezelurile, mai ales crenvurștii.

Sursa: tv8.md