mamaplus

Joia Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi

-
//
25.04.2019

Astăzi este Joia Mare, considerată zi sfântă. În biserici, are loc Denia celor 12 Evanghelii. De asemenea, se aminteşte despre spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos şi Cina cea de Taină.

mamaplus

Prin spălarea picioarelor Apostolilor, Mântuitorul ne dă o lecţie de smerenie în faţa aproapelui.

Apoi, la Cina cea de Taină, Hristos a instituit Sfânta Taină a Împărtăşaniei, prevestind Patimile. În Joia Mare, gospodinele coc pasca şi vopsesc ouăle.

Se spune că în această zi, morţii se întorc la casele lor. E bine să pui pe prispă ulcioare cu apă și să dai colaci de pomană. Creştinii duc la biserică vin, miere şi colaci, pe care le împart apoi în amintirea celor răposaţi.

Mâine, vom ţine post aspru şi ne vom aminti despre Patimile şi Răstignirea Domnului. 

În Joia Mare îţi este interzis să dormi în timpul zilei dacă nu vrei să fii leneş pe parcursul întregului an. În anumite sate româneşti, se crede că femeile care aţipesc în miez de zi sunt aspru pedepsite de Joimăriţă, cea care în folclorul românesc este un justiţiar al trândăviei, umblând prin sate în Joia Mare, supraveghind tinerele neveste şi fetele şi cerându-le socoteală pentru treburile pe care le-au făcut în timpul iernii.

Rufele nu se spală în Joia Mare dacă nu vrei ca în loc de pomană să împarți lături de rufe celor morți.

În Joia Mare nu se consumă urzici și oțet.

Credincioșii pun interdicția pe seama faptului că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și obligat să-și umezească buzele în oțet.

Sursa: publika.md