mamaplus

La fiecare o oră și jumătate, în Moldova, un om moare din cauza accidentului vascular cerebral

-
//
18.09.2019

La fiecare o oră și jumătate, în Republica Moldova, un om moare din cauza accidentului vascular cerebral. Datele statistice mai arată că această patologie a devenit a doua cauză de mortalitate atât în lume, cât și în țara noastră. Dacă acum cinci ani, în Moldova, peste 70 de mii de oameni au suferit un atac cerebral, anul trecut cifra a crescut considerabil. Despre soluțiile pentru reducerea numărului de cazuri, dar și metodele de tratament s-a discutat în cadrul unei conferințe, desfășurate timp de trei zile, în Capitală. 

mamaplus

Doar anul trecut, în țara noastră, aproape 80 de mii de oameni au suferit un atac cerebral. Potrivit medicilor, asta ar însemna că la fiecare oră un cetățean suferă un accident vascular cerebral. Specialiștii bat alarma și vor să lanseze un plan de combatere a accidentelor vasculare, ce ar presupune îmbunătățirea sistemului de sănătate, dar și regionalizarea unor spitale, pentru a oferi condiții de tratament și reabilitare pentru fiecare.

„Se necesită crearea unei rețele, fiindcă pacienții fac accident vascular cerebral nu numai în Chișinău și în raza suburbiilor, dar este necesar de a acoperi și nordul, și centrul, și sudul. Deci, de a acorda o egalitate în asistență”, a spus academicianul Stanislav Groppa.

Acum, în țară există un centru comprehensiv de tratament la Institutul de Medicină Urgentă și două centre specializate la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie și la Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime. Din acest motiv, unii specialiștii susțin ideea de a reorganiza spitalele din țară și de a crea unități specializate de acordare a ajutorului în cazurile de atac cerebral în întreaga țară. Aceștia spun că atunci când vine vorba de salvarea unui pacient fiecare secundă contează.

„Într-o secundă mor 32 de mii de neuroni, într-o oră creierul îmbătrânește cu 3,6 ore . După un accident vascular cerebral, creierul îmbătrânește cu 36 de ani, de aceea fiecare secundă contează. Cu cât mai repede se adresează, cu atât mai calitativ putem face un tratament”, a spus academicianul Stanislav Groppa.

La conferință au fost invitați reprezentanți ai peste 30 de țări, care și-au împărtășit experiența țării lor de a combate accidentele vasculare. Aceștia spun că reformele trebuie să înceapă cât mai curând și că populația trebuie să conștientizeze importanța prevenirii acestei patologii.

„Organizația Europeană pentru Combaterea Accidentelor Vascular Cerebrale recomandă ca un centru comprehensiv de tratament să fie la un milion de locuitori. Iar o unitate specializată, care oferă asistență și reabilitare, să îi revină la o populație de 300 de mii de oameni”, a spus  reprezentanta Italiei, Francesca Romana Pezzella.

Accidentul vascular cerebral are loc atunci când fluxul sangvin de la nivelul creierului este blocat sau atunci când un vas de la nivelul creierului se sparge. Doctorii spun că tensiunea arterială ridicată, sedentarismul, fumatul, obezitatea și diabetul se numără printre cauzele provocării atacului cerebral. Anul trecut, în Republica Moldova, a fost realizată prima intervenție de extragere a unui tromb de la nivelul creierului.

Sursa: publika.md