Moldova: Poliţa medicală ar putea fi schimbată pe un card de sănătate

Moldova: Poliţa medicală ar putea fi schimbată pe un card de sănătate

-
//
03.01.2014

Moldova: Poliţa medicală ar putea fi schimbată pe un card de sănătate

Compania Naţională de Asigurări în Medicină îşi propune ca, din 2015, moldovenii să nu mai aibă poliţe medicale pe hârtie, ci sub forma unui card de sănătate al pacientului. În anul 2014, poliţa de asigurare medicală obligatorie pentru persoanele neangajate va costa 4056 de lei.

Documentul va conţine numărul de identitatea al persoanei, date despre grupa sanguina, diagnostice cu risc vital, boli cronice etc, transmite IPN.

Directorul CNAM, Mircea Buga, a declarat că pentru emiterea cardurilor de sănătate ar fi nevoie de cel puţin 3 milioane de euro, însă speră că proiectul va putea fi realizat din contul donaţiilor europene. Acesta a precizat că în anul 2013 în Republica Moldova aveau poliţă de asigurare medicală obligatorie 2,6 milioane de cetăţeni. Peste un million si jumatate de persoane sunt asigurate de către stat.

În anul 2014, poliţa de asigurare medicală obligatorie pentru persoanele neangajate va costa 4056 de lei. Ca şi în alţi ani, persoanele care îşi vor cumpăra poliţa în primele trei luni o vor obţine la jumătate de preţ. Prima de asigurare medicală obligatorie calculată sub formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense va creşte cu un punct procentual, până la 8%, dintre care 4% este contribuţia angajatorilor şi tot atâta contribuţia salariatului.