mamaplus.md

Nivelul scăzut de încredere în vaccinuri crește riscul de izbucnire a unor epidemii

-
//
24.10.2018

Nivelul redus de încredere în vaccinuri care se manifestă în rândul publicului din Uniunea Europeană duce la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea riscului de epidemii, conform unui raport de expertiză.

mamaplus.md

Raportul, publicat de Comisia Europeană şi întocmit de o echipă de oameni de ştiinţă condusă de Heidi Larson, cadru didactic şi director al Proiectului de Încredere în Vaccinuri de la Facultatea de igienă şi boli tropicale din Londra, a identificat tendinţe diferite între statele membre UE în ceea ce priveşte încrederea în vaccinuri, relatează Agerpres.

Unele ţări - inclusiv Franţa, Grecia, Italia şi Slovenia - au devenit mai încrezătoare în siguranţa vaccinurilor începând din 2015, în timp ce în altele, precum Cehia, Finlanda, Polonia şi Elveţia, a scăzut nivelul de încredere.

Conform concluziilor raportului, încrederea medicilor în vaccinare este asociată cu nivelul de încredere al publicului şi, deşi doctorii de familie prezintă în general niveluri mai ridicate de încredere, există semne îngrijorătoare de neîncredere chiar şi în comunitatea medicală.

Aproximativ 36% dintre medicii de familie participanţi la sondaj din Republica Cehă şi 25% din Slovacia nu sunt de acord că vaccinul rujeolic, urlian, rubeolic (MMR) este sigur, iar 29% şi respectiv 19% nu consideră că acesta este important, potrivit raportului.

Raportul a constatat că începând cu anul 2010, rata de acoperire a imunizării contra rujeolei - definită drept o primă doză a unui vaccin cu componenţă rujeolică, precum MMR - a scăzut în douăsprezece ţări din UE: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Cererea de vaccinuri şi încrederea în acestea sunt influenţate de mai mulţi factori, inclusiv de importanţa, siguranţa şi eficacitatea lor. Heidi Larson a declarat că monitorizarea acestui nivel de încredere de-a lungul timpul poate constitui un barometru important al problemelor ce pot apărea şi care ar necesita acţiuni din partea statelor.

Sursa: unimedia.info