O echipă internațională de chirurgi a operat gratuit 11 copii cu malformații congenitale

O echipă internațională de chirurgi a operat gratuit 11 copii cu malformații congenitale

-
//
14.09.2017

Au făcut adevărate minuni! Mai mulți copii cu malformații congenitale grave au fost operați gratuit astăzi. Acest lucru a fost posibil datorită mai multor chirurgi din străinătate, dar și de la noi din țară, care au participat la un schimb de experiență la Institutul Mamei și Copilului. Medicii de la noi, au avut posibilitatea să învețe de la chirurgii străini mai multe tehnici chirurgicale noi, oferindu-le posibilitate să implementeze în Moldova noi tehnologii de tratament.

O echipă internațională de chirurgi a operat gratuit 11 copii cu malformații congenitale

Pentru evenimentul științifico-practic au fost selectați 11 copii cu malformații congenitale foarte grave. Datorită medicilor-chirurgi din Germania, Austria și Romania aceștia au fost operați la noi în țară, absolut gratuit. Această fetiță de 7 ani suferea de o anomalie la rinichi. Operația a durat aproximativ 40 de minute. La intervenție au participat 9 medici, atât de la noi din țară, cât și de peste hotare.

„Aceste intervenții chirurgicale trebuie de efectuat, deoarece sunt niște anomalii grave de care depinde soarta. Așa intervenții chirurgicale se efectuează în RM cu succes. Dar noi ne învățăm de la colegii noștri să facem mai bine, de calitate mai înaltă”, a explicat Eva Gudumac, academiciană.

Astăzi, au fost operați cinci pacienți, cu vârstele cuprinse între 1 și 9 ani. Intervențiile chirurgicale au putut fi urmărite pe monitor de 110 medici, adunați în sala de ședințe. Astfel, medicii au avut posibilitate de a opera alături de chirurgi din alte țări, preluând de la aceștia noi tehnici chirurgicale care mai apoi vor putea fi aplicate și la noi.

„Operațiile astea care sunt efectuate, mereu conțin ceva nou. Pentru că sunt diferite mișcări, poziții”, a precizat profesorul Boris Curajos.

Echipa lucrează împreună de peste 12 ani. Peste hotare, o asemenea intervenție chirurgicală costă sume uriașe.

„Nu va imaginați că sunt niște chestii fantastice, tot se taie aorta. Sunt niște chestii care evita sângerarea. O intervenție de genul acesta, care nu se pot face nici în Romania costa 30-40 de mii de euro”, susține Constantin Tica, profesor, România.

„A început colaborarea între România și Constanța. La întâlnirile de acolo au venit și colegii din Chișinău și atunci am decis să venim și aici să continuăm această colaborare”, a povestit pentru TV8 Thomas Boemersd, profesor, Germania.

„Ajutorul vine din partea unei firme din Canada, din partea unui om care are o inima mare pentru Europa și Moldova. Am o legătura cu bunicul meu, am făcut împreună totul și am ajuns aici”, a explicat Robert Mark, președintele organizației sponsor.

Anterior, asemenea workshop-uri au fost organizate de două ori în țara noastră, în anul 2011 și în 2013.

Sursa: tv8.md