O noua inventie inedita pentru nastere!

O noua inventie inedita pentru nastere!

O noua inventie inedita pentru nastere!

O simulare computerizată 3-D a fost proiectată pentru a-i ajuta pe medici şi moaşe să se pregătească pentru o naştere neobişnuită sau riscantă. Programul creează un model al fătului şi al interiorului corpului unei femei, cu ajutorul căruia poate fi simulat actul naşterii.

Modelul ia în considerare mai mulţi factori importanţi ce pot prezice cât de uşor poate fi adus pe lume un copil, inclusiv forma corpului mamei şi poziţia copilului.

Inventat de oamenii de ştiinţă de la University of East Anglia, programul oferă predicţii personalizate, în funcţie de caracteristicile fiecărei  sarcini. Programul de simulare va folosi date obţinute prin ecografie pentru a creea un model geometric tridimensional al capului şi corpului  copilului, precum şi al corpului şi pelvisului mamei.

Programul ţine seama şi de forţa cu care mama „împinge” în timpul travaliului şi creează chiar modelul unei mâini a unei „moaşe virtuale”, ce poate interacţiona cu capul copilului.

Personalizând programul în funcţie de particularităţile fiecărei sarcini, medicii şi moaşele pot să prevadă cum  se va desfăşura fiecare naştere, cu mult înainte ca aceasta să înceapă. De exemplu, se poate prevedea dacă umerii bebeluşului vor rămâne blocaţi sau dacă vor surveni alte complicaţii, putând să se decidă în avans dacă va fi nevoie de o operaţie cezariană şi să i se facă gravidei recomandări în acest sens, pentru a evita problemele grave.