O „Şcoală a diabetului zaharat” se va deschide la Tiraspol

O „Şcoală a diabetului zaharat” se va deschide la Tiraspol

-
//
26.07.2017

La Tiraspol urmează să fie deschisă „Şcoala diabetului zaharat” pentru copiii de toate vîrstele.

O „Şcoală a diabetului zaharat” se va deschide la Tiraspol

Aceştia vor fi instruiţi nu doar la capitolul prevenirii bolilor acute şi cronice, dar și să gestioneze nivelul zahărului din sînge şi să se adapteze la tratament.

Decizia de a deschide un birou de informaţii pentru micii pacienţi, dar şi părinţii acestora vine în contextul majorării cazurilor de diabet în rîndul copiilor, transmite IPN.

82 de copii sînt diagnosticaţi cu diabet zaharat în regiunea transnistreană. Cei mai mici pacienţi vor frecventa „Şcoala diabetului zaharat” împreună cu părinţii, iar cei de vîrstă şcolară individual. Instruirile vor include filme documentare, jocuri educative, dar şi exerciţii ce ţin de calcularea nivelului zahărului în sînge.

Specialiştii din stînga Nistrului susţin că cea mai mare problemă este informarea insuficientă a populaţiei privind influenţa masei corporale asupra apariţiei şi dezvoltării diabetului. Diabetul zaharat se dezvoltă lent şi fără semne evidente. 30% din bolnavi apelează la medic cînd s-au dezvoltat complicaţiile specifice bolii. În ultimii ani, se menţine ridicat nivelul de depistare a diabetului de tip doi în rîndul copiilor.

Sursa: ipn.md