mamaplus

ONU: o gravidă sau un nou-născut își pierde viața la fiecare 11 secunde

-
//
20.09.2019

O gravidă sau un nou-născut îşi pierde viaţa la fiecare 11 secunde undeva în lume, chiar dacă naşterea nu mai reprezintă o cauză de mortalitate la fel de mare ca în urmă cu câteva decenii datorită unei mai bune asistenţe medicale.

mamaplus

Potrivit unui raport întocmit de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), agenţii specializate ale ONU, numărul deceselor infantile a scăzut cu aproape jumătate, iar cel al deceselor materne, cu mai mult de o treime, începând cu anul 2000, în special datorită accesului îmbunătăţit la servicii medicale accesibile şi de calitate.

„Ajutor specializat pentru mame şi nou-născuţi în perioada naşterii, alături de apă curată, nutriţie adecvată, medicamente şi vaccinuri esenţiale pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a precizat în cadrul raportului Henrietta Fore, directoare executivă UNICEF.

Ea a îndemnat guvernele şi liderii din domeniul sănătăţii să investească în servicii de sănătate şi să „facă tot ce e posibil... pentru a salva aceste vieţi preţioase”.

Datele arată inegalităţi semnificative între regiuni, femeile şi copiii din Africa Subsahariană confruntându-se cu un risc mult mai ridicat de moarte timpurie în comparaţie cu alte regiuni.

Ţările din estul şi sud-estul Asiei au realizat cele mai mari progrese, cu o scădere de 80% a deceselor la copiii de sub cinci ani.

Sursa: evz.md