mamaplus

În sectorul Botanica al Capitalei a fost construită o parcare în loc de grădiniță

-
//
18.09.2019

Li s-a promis o grădiniță alături, dar s-au trezit cu o parcare cu șase nivele, chiar sub ferestre. Este situația în care s-au pomenit locatarii unui bloc din sectorul Botanica. Parcarea, dar și un complex rezidențial enorm, au fost înălțate chiar în locul fostului bazin Yunosti. Inițial, acesta a fost privatizat, iar apoi a stat abandonat timp de mai mulți ani. Firma de construcție are și o explicație, potrivit TV8.md.

mamaplus

Acum un an locatarii acestui bloc s-au bucurat mult când au aflat că alături de casa lor va apărea o grădiniță modernă, unde își vor putea duce copiii. De puțin timp, au înțeles că au fost trași pe sfoară.

„Toți locatarii au stat liniștiți și mulțumiți că în fața noastră o să fie o grădiniță unde vom putea duce copiii”.

„Ne-a mirat faptul că va fi grădiniță pe așa teren foarte mic”.

„O parcare cu minim 100 de mașini va fi o bombă de gaze de eșapament drept sub geamurile noastre”.

Iar acest expert independent a analizat lucrările de la fața locului și consideră că, din start, construcția unei grădinițe era imposibilă.

„Presupun că terenul și autorizația au fost alocate de către consiliul municipal cu condiția să fie construită o grădiniță. Inițial, teritoriul care a fost alocat a fost prea mic pentru construcția unei grădinițe”, explică Denis Nedeoglo, arhitect.

Oamenii au cerut socoteală de la reprezentanții firmei de construcție, dar nu li s-a arătat nici măcar autorizația.

„Certificat de urbanism pentru proiectare. –Păi sunt pentru grădiniță, nu? –Corect. –Dar pentru parcare? –Este. –Astea sunt pentru grădiniță. Iar pentru parcare? -Aveți oleacă răbdare”.

Directorul companiei susține că, inițial, avea de gând să ridice o grădiniță. Însă, s-a râzgândit când a aflat că pe alături mai sunt două instituții preșcolare.

„Nu este rentabil o grădiniță încă să mai băgăm acolo, un milion și jumătate de euro. Grădinița sau parkingul au aceeași construcție de rezistență. Acum facem modificările de proiect și trebuie să primim autorizația de construcție”, spune Tudor Talpă, directorul companiei de construcții.

Oamenii spun că acum un an, aici încă se afla bazinul Yunosti, construit în perioada sovietică. Complexul sportiv a devenit nefuncțional după ce a fost privatizat și apoi vândut companiei care a înălțat imobilul.

„Ne-au promis că o să fie bazin, cu săli de sport. În final avem un complex întreg de apartamente”.

„Era foarte binevenit ceva pentru tineret, pentru sport. Un bazin lipsește de aici”.

„Eu nu țin minte. Eu știu că de zece ani de zile aici nu se afla nimic. Era o gunoiște de pe care s-au strâns 140 de basculante mari cu gunoi”, spune Tudor Talpă, directorul companiei de construcții.

Cât despre parcare, constructorii au precizat că urmează să o doteze cu filtre speciale, astfel ca aceasta să fie ecologică. Complexul rezidențial a început să fie ridicat acum un an în locul fostului bazin de înot Yunosti. Atunci, presa a scris că bazinul a fost vândut cu 18,5 milioane de lei.

Sursa: TV8.md