Studiile medicale sunt obligatorii pentru cei care vor efectua proceduri de înfrumusețare nechirurgicale

Studiile medicale sunt obligatorii pentru cei care vor efectua proceduri de înfrumusețare nechirurgicale

-
//
19.06.2017

Procedurile de înfrumusețare nechirurgicale, dar și cele care trebuie efectuate cu bisturiul vor putea fi făcute doar de către persoane care au studii medicale superioare. Același lucru este valabil și în cazul tratamentelor estetice, cu injectarea mai multor tipuri de substanțe. Un ordin care stabilește diferența între competențele profesionale în domeniul cosmeticii, dermatocosmetologiei și chirurgiei plastice, microchirurgiei și reparatorii a fost emis astăzi de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. În prezent, procedurile estetice mini-invazive și invazive sunt făcute de către persoane care nu au studii medicale. Prin urmare, multe dintre aceste tratamente au consecințe grave asupra sănătății.

Studiile medicale sunt obligatorii pentru cei care vor efectua proceduri de înfrumusețare nechirurgicale

Astfel, singurii pentru care studiile medicale nu sunt obligatorii sunt cosmeticienii. Competențele în acest domeniu vor putea fi obținute în instituțiile de învățământ profesional-tehnic. Aceștia vor putea activa doar la frizerie, cabinete și saloane de înfrumusețare, tatuaje și SPA, precum și la solar. Printre procedurile de înfrumusețare pe care vor avea dreptul să le facă cosmeticienii se numără: coafură, manichiură, pedichiură, machiaj artistic de zi și seară, extensii gene, proceduri SPA, băi termale, împachetări cu plante, alge și nămol, masaj relaxant non-medical, găuri în urechi pentru cercei, piercing, epilare cu ceară, creme și zahăr, precum și tatuaje.

Pentru dermatocosmetologi și chirurgi plasticieni, studiile medicale superioare sunt obligatorii. Primii vor avea dreptul să efectueze proceduri prin metode mini-invazive, cum ar fi diverse tehnici de masaj medical, măști curative, peeling, mesoterapie etc.

Iar chirurgii plasticieni vor putea apela la metode invazive, printre care intervenții chirurgicale în regiunea feței și scalpului, operații de modelare a glandelor mamare, de modelare corporală, transplant dermatologic și alte intervenții plastice. Atât dermatocosmetologii, cât și chirurgii plasticieni vor putea activa în cabinete și centre medicale, clinici și spitale.

Totodată, printr-un alt ordin, ministrul Sănătății a dispus crearea unui Plan de Acțiuni privind reglementarea activității în domeniul dermatocosmetologiei.

Ca urmare a acestui ordin, responsabilii din domeniu vor trebui să includă în programul de studii specialitatea „Dermatocosmetologie”, iar cei care vor dori să o îmbrățișeze va trebui să învețe timp de patru luni. Cursul urmează să fie încadrat în studiile complementare/de competență „Educația medicală continuă” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”.

Competențele profesionale ale dermatocosmetologilor care vor activa în domeniu vor fi evaluate de către o comisie ce urmează să fie creată până la sfârșitul lunii iunie a acestui an. Această structură va avea și competența de a recunoaște actele de studii și certificatele celor care profesează, obținute în urma instruirilor naționale și internaționale.

La sfârșitul lunii ianuarie 2017, conducerea Ministerului Sănătății a anunțat că le va interzice persoanelor fără pregătire medicală să facă proceduri de chirurgie estetică, inclusiv cu injectarea substanțelor care pot prezenta riscuri asupra sănătății. Asta după ce mai multe femei au reclamat reacții adverse în urma intervențiilor efectuate de persoane necalificate.

Sursa: e-medicina.md