Bacșiș: likbez pentru turiști

Bacșiș: likbez pentru turiști

-
//
01.09.2014

Bacșișul în țările europene este foarte important. Puteți fi considerat un om prea pompos dacă oferiți prea puțini bani, sau puteți fi calificat drept un om straniu dacă oferiți bacșiș unei persoane care nu activează în baza acestui sistem, să zicem, unui cardiolog. Este o întreagă știință, de altfel, complicată, pentru că în fiecare țară protocolul este diferit. Dacă oferiți un bacșiș prea mare puteți fi considerat – needucat, mai mult, persoana care va deservit se va simți umilită. Revista Forbes scrie că bacșișul în mărime de 5-10 % se consideră normal, iar CN Traveller scrie că 10 % — reprezintă suma potrivită a bacșișului practic pentru toate restaurantele. Pentru taximetriști, 1 euro va fi suficient. Poate că este greu de crezut, dar în Europa bacșișul este mult mai important decât în America, și de multe ori, acesta este inclus în costul comenzii făcute.

Bacșiș: likbez pentru turiști

 1. Anglia

Dacă plata pentru deservire este inclusă în nota de plată, cel mai probabil, nimeni nu mai așteaptă nimic de la dumneavoastră. Însă, dacă ați angajat pe cineva, urmează să-i achitați 10%, iar 15 % va fi varianta ideală pentru orice sferă de activitate.

  • Restaurante: De regulă, bacșișul este inclus în costul comenzii, dacă nu, standardul constituie 10%-15 %. În linii generale, însă, sunteți în drept să decideți câți bani doriți să lăsați în plus, totul depinde de calitatea deservirii.
  • Saloanele de frumusețe: rotunjiți suma. De exemplu, costul serviciilor este de 38 de euro, în acest caz, spuneți: ”păstrați restul”.
  • Puburi: bacșișul nu este necesar.
  • Taxi: 10% sau mai puțin.
  • Hoteluri: 10-15%.

Britanicilor nu le plac scenele, puteți fi considerat needucat dacă oferiți bani în mână. Mai bine lăsați banii pe masă, la recepție sau spuneți: ”păstrați restul”.

2. Franța

  • Restaurante: de regulă, bacșișul este inclus în suma comenzii, de aceea standardele 10%-15% vor fi nu la locul lor. Revista Esquire scrie că, de regulă, indiferent de costul comenzii, în restaurant nu se lasă mai mult de 11 euro.
  • Saloane de frumusețe: 2 euro pentru frizură, 1 euro pentru spălarea părului, banii trebuie să fie oferiți omului care v-a deservit direct în mână.
  • Taxi: circa 1 euro
  • Hoteluri: pentru faptul că v-a dus cineva geanta, de regulă, se oferă 1 euro, persoanei care vă deservește camera i se oferă – 1-2 euro, pentru o comandă la restaurant 10-15 euro – de regulă, asta face concierge. Când vă cazați la hotel , oferiți prima parte, iar a doua parte – atunci când plecați.

3. Germania

  • Restaurante: 10-15% pentru chelner sau barman.
  • Taxi: de cele mai multe ori – 1 euro, sau vă puteți orienta după durata călătoriei.
  • Saloanele de frumusețe: câțiva euro.
  • Hoteluri: 3 € pentru hamal, 5 euro pe zi pentru menajeră, 20 de euro pentru concierge dacă acesta face pentru dumneavoastră și alte servicii suplimentare.

Bacșiș: likbez pentru turiști

4. Italia

  • Restaurante: chelnerii de aici sunt plătiți foarte bine, așa că bacșișul nu este obligatoriu. Dacă totuși sunteți un om darnic, 10% este varianta perfectă, nu mai mult.
  • Taxi: 1-2 euro, asta în cazul în care taximetristul vă ajută cu adevărat.
  • Hoteluri: 1-2 euro pentru menajeră pentru o zi de muncă, sau puteți să-i oferiți ceva mai mult dacă este de acord să facă sericii suplimentare pentru dumneavoastră.
  • Saloane de frumusețe: 5-10 %.
  • Bar: maximum 2 euro.

Sfat: dacă persoanele care vă deservesc nu acceptă bacșișul, asta înseamnă că aici oamenii sunt foarte amabili, dumneavoastră puteți insista – în acest caz, persoana vă va mulțumi foarte mult.

5. Spania

În această țară, bacșișul nu este obligatoriu, dacă însă sunteți obișnuit cu această practică, atunci, câteva monede vor fi suficiente în orice sferă de deservire.

  • Restaurante: Lăsați un rest nesemnificativ sau 10% dacă vă aflați într-un restaurant scump.
  • Taxi și saloanele de frumusețe: lăsați un rest nesemnificativ.
  • Hoteluri: dacă este un hotel de lux, câțiva euro este varianta perfectă.
  • Baruri: nu lăsați bacșiș. De regulă, patronii barurilor nu permit angajaților să ia aceste sume de la clienți. Cel mai bine, puneți monede în borcanul pentru bacșiș, de regulă, acesta este amplasat lângă barman, inscripția de pe borcan trebuie să fie în engleză, în caz contrar, riscați să fiți tras pe sfoară.

Interesant, cât bacșiș obișnuiți să lăsați aici în Moldova?!