Călătoriile într-o țară exotică: regulile de aclimatizare

Călătoriile într-o țară exotică: regulile de aclimatizare

-
//
25.11.2014

Toamna, țările exotice devin tot mai populare pentru turiști. Însă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple în ceea ce ține de sănătate. Cazarea la o astfel de stațiune poate aduce cu sine și probleme de sănătate.

Călătoriile într-o țară exotică: regulile de aclimatizare

Și asta pentru că organismul are nevoie de timp pentru aclimatizare. Și, cu cât mai sesizabilă este diferența între mediu obișnuit și noile condiții climaterice (temperatură, presiune, umiditate, poziția asupra nivelului mării), cu atât mai sever reacționează toate sistemele organismului și, respectiv, aclimatizarea decurge mai greu.

Atunci când organismul se confruntă cu noi condiții, are loc o restructurare dinamică a organismului. În cazul persoanelor sănătoase, aclimatizarea durează 7 – 10 zile și acomodarea are loc destul de ușor. Persoanele sensibile din punct de vedere meteorologic, oamenii în etate, de asemenea, cei care suferă de diferite afecțiuni suportă mai greu aclimatizarea, ei au nevoie de mai mult timp pentru adaptare. Iar copiilor până la 3 ani, în general, nu li se recomandă să părăsească fusul lor climateric.

Călătoriile într-o țară exotică: regulile de aclimatizare

În diferite fuse climaterice adaptarea are propriile sale particularități. La munte apare slăbiciunea, vârtejurile, grețurile, durerile de cap - ceea ce este determinat de concentrația redusă a nivelului de oxigen în sânge. Pentru a diminua din intensitatea acestor stări de rău, se recomandă urcarea treptată la înălțime, să se consume multă apă (până la 3 litri în zi), să se consume mâncare negrasă și să nu se facă abuz de alimente.

În cazul climei reci, din cauza insuficienței razelor ultraviolete, persoanele se pot confrunta cu insomnie și slăbiciune. Aici, organismul va fi susținut de polivitamine, alimente bogate în calorii și îmbrăcăminte călduroasă.

În țările aride se pot acutiza afecțiunile cardio-vasculare și cele legate de sistemul nervos. De foarte multe ori, se intensifică simptomele distoniei neuro-circulatorii. Consumul sporit de apă se recomandă doar în cazul stațiunilor aplasate în regiuni cu climă uscată.

Călătoriile într-o țară exotică: regulile de aclimatizare

Simptomele aclimatizării se manifestă pronunțat în condiții aride și umiditate sporită, întrucât, termoreglarea prin intermediul glandelor sudoripare este îngreunată și crește probabilitatea unui șoc termic. Este de dorit să se consume apă doar dimineața și seara, iar pe parcursul zilei consumul de lichide să fie redus. Pentru a ușura procesul de aclimatizare, trebuie să se opteze pentru îmbrăcăminte ușoară și liberă, iar în încăperi trebuie să funcționeze climatizorul.