mamaplus

Un bunic își crește nepoții rămași orfani într-o cameră de cămin

-
//
18.02.2019

Un bunic în vârstă de 77 de ani din Chișinău își crește cei doi nepoți rămași orfani după ce ambii părinți au murit. Toți trei locuiesc într-o camera de cămin în condiții destul de modeste. Bărbatul și-ar dori să le ofere un trai mai bun, dar din cauza vârstei și a sănătății nu poate.

mamaplus

Au trecut trei ani de când Alexandru, care este elev în clasa a noua și sora sa de 7 ani locuiesc cu bunicul lor într-o cameră de cămin. Părinții lor au decedat din cauza unei boli grave. Acum băiatul are mai multe resposabilitati decât prietenii săi, spune el.

„Deseori mătur în cameră, spăl vesela întotdeauna după ce mâncăm. Știu să gătesc. Omletă gătesc de multe ori, piure, cartofi prăjiți. Am învățat să fac asta pentru a-l ajuta pe bunicul și pe sora”, spune Alexandru.

Necesități are multe, dar din pensie și ajutorul social, bunicul său nu reușește să-i ofere totul.

„Am nevoie de un computer pentru că deseori, la școală trebuie să pregătim prezentări, dar eu nu le pot face”, adaugă băiatul.

Anastasia este elevă în clasa întâi, cu treburile casei nu se ocupă pentru că nu o lasă bunicul spune ea, însă are o ocupație preferată - să joace șah cu fratele ei și să învețe.

„Îl ajut să ducă sacoșele, să pun pe masă și să aranjez patul”, spune Anastasia.

Andrei Mascavoi are 77 de ani. El a rămas singurul sprijin pentru cei doi copii după ce fiul său și soția acestuia au murit. El spune că le va fi alături cât timp îi va permite sănătatea.

„M-am învățat. Eu știu de multă vreme să gătesc. Cum mă descurc? M-am obișnuit. În orice caz, ei spun că e mai gustos decât la cantinele școlare”, spune bunicul.

Cheltuielele sunt mari, iar banii din pensie abia le ajung pentru produse alimentare, spune bărbatul. Și-ar dori să le ofere un trai decent nepoților, însă nu mai este în putere.

Responsabilii de la Direcția Asistență Socială a sectorului Râșcani nu ne-au răspuns la telefon ca să ne spună cum susțin această familie.

Vezi reportajul AICI.