mamaplus

Ce trebuie să știe cei care vor să meargă într-o călătorie cu copiii

-
//
03.05.2024

În contextul sărbătorilor pascale, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră vine cu unele precizări importante pentru părinții și însoțitorii copiilor care plănuiesc să se întoarcă în țară sau să plece într-o vacanță cu cei mici.

mamaplus

Pentru început, părinții sau însoțitorii trebuie să se asigure că pașaportul copiilor este în regulă. Astfel, copiii care deţin paşapoarte personale până la împlinirea vârstei de 18 ani pot călători însoţiţi de unul dintre părinți, fără acordul celuilalt, transmite Știri.md.

Acordul vizat notarial al ambilor reprezentanţi legali este necesar doar în cazul emigrării autorizate, cu aplicarea însemnărilor corespunzătoare în paşaport.

„Dacă aţi planificat o călătorie peste hotare pentru minorii cu însoțitori împuterniciţi de dumneavoastră, Poliţia de Frontieră vă reaminteşte că este nevoie de o declaraţie de la reprezentantul legal, a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie. Însoţitorul poartă răspundere pentru viaţa şi sănătatea minorului. În lipsa reprezentanţilor legali, în cadrul unor grupe organizate, răspunderea o poartă conducătorii grupelor, desemnaţi în procură”, anunță Poliția de Frontieră.

La fel, reprezentanţi legali se consideră şi tutorii. Tutela se instituie asupra copiilor care nu au atins vârsta de 14 ani, iar curatela se stabileşte asupra copiilor în vârstă de la 14 la 18 ani. Tutela şi curatela se întocmesc de către autorităţile administraţiei publice locale, în baza avizului scris al autorităţii tutelare. La traversarea frontierei de stat, poliţiştii de frontieră vor cere acestora să prezinte şi documentul de instituire a tutelei în original.

În acest sens, în momentul autentificării la Biroul Notarial al declaraţiei de împuternicire a însoţitorului, ei trebuie să se asigure că anume el se va prezenta împreună cu minorul, cu declaraţia şi cu actele de călătorie personale şi ale minorului, în punctul de trecere a frontierei de stat, la data menţionată.

Aceste acţiuni sunt necesare angajaţilor Poliţiei de Frontieră pentru a verifica valabilitatea actelor şi, ulterior, introducerea însemnărilor corespunzătoare în baza de date a Sistemului Informaţional Integrat al Poliţiei de Frontieră.

Totodată, autoritățile atrag atenția că, pe lângă tutelă și curatelă, sunt cazuri când în punctele de trecere a frontierei de stat se prezintă minori cu însoțitori, în baza Dispoziției de instituire a custodiei, în temeiul căreia nu poate fi autorizată traversarea frontierei de stat. Potrivit cadrului legal, părinții sunt în drept să-și delege parțial drepturile și obligațiile privind creșterea, îngrijirea și educația copilului unui custode, prin depunerea unei cereri la autoritatea tutelară locală. În acest caz, părinții rămân a fi reprezentanții legali ai copilului, iar custodele exercită atribuții de responsabil legal al copilului, în condițiile legislației.

Minorii care au împlinit vârsta de 14 ani şi sunt înmatriculaţi la studii în instituţii de învăţămînt din alte state, la ieşirea şi intrarea în R. Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituţia de învăţămînt respectivă şi declaraţia eliberată de unul dintre părinţi, autentificată de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție, care conţine consimţămîntul acestuia pentru ieşirea şi intrarea minorului în R. Moldova, cu indicarea ţării de destinaţie, scopului călătoriei, perioadei de aflare a minorului în ţara de destinaţie, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţământul acestora, exprimat prin decizia autorităţii tutelare teritoriale. Declaraţia este valabilă pe o perioadă de un an de studii.