Zahărul: benefic sau nociv pentru sănătate?

Zahărul: benefic sau nociv pentru sănătate?

De cele mai multe ori, cu toții auzim despre nocivitatea zahărului. Dar care poate fi beneficiul acestui produs dulce? Zahărul conține foarte multe calorii (399 kcal), nu conține proteine și grăsimi, și în proporție de 99% este format din carbohidrați. Însă! 

Zahărul: benefic sau nociv pentru sănătate?

Beneficiul №1: Consumând zahăr în cazul unor eforturi atât fizice, cât și intelectuale, noi ne ajutăm organismul. Asta deoarece este cunoscut faptul, că zahărul ne umple de energie, în organism se majorează nivelul așa-numitului hormon al bunei dispoziții – serotonina. 

Beneficiul №2: Printre avantajele zahărului se numără și faptul, că pentru o perioadă scurtă de timp poate dispărea oboseala și durerea de cap. 

Pe lângă particularitățile benefice, zahărul aduce organismului și prejudicii. 

Prejudiciul №1: De la zahăr primim multe calorii goale, pe care le-am putea obține din alte produse benefice, îmbogățindu-ne organismul și cu vitamine. 

Prejudiciul №2: Caloriile ajung în organism fără a oferi senzația de saturație. De aceea, putem consuma foarte multe dulciuri și să rămânem flămânzi. Prejudiciul №3: Excesul de zahăr în regimul alimentar – este cauza dezvoltării unor boli, precum cariile dentare, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, boala cardiacă ischemică, etc.. 

De aceea, produsul respectiv trebuie consumat cu mare atenție și în cantități moderate, respectând norma zilnică de consum a zahărului. 

Potrivit savanților, femeile pot să consume în fiecare zi nu mai mult de 4 lingurițe mici de zahăr, bărbații – nu mai mult de 6 lingurițe, iar copiii – nu mai mult de 1 linguriță.

Distribuie articolul: