mamaplus

Centrul de medicină materno-fetală Medpark 2.0 – mai mult decât o maternitate

-
//
12.06.2023

Centrul de medicină materno-fetală Medpark 2.0 crește semnificativ complexitatea cazurilor care pot fi rezolvate. Astfel întregul proces de planificare a familiei, gestația, nașterea și  supravegherea femeilor cu diverse probleme de sănătate printre care cele cardiace, endocrinologice, se realizează de o echipă multidisciplinară formată, capabilă să găsească răspunsuri la acuzele invocate de pacientă.

mamaplus

Consiliile cardio-obstetricale, endocrino-obstetricale sunt doar câteva dintre ședințele organizate cu participarea a cel puțin cinci medici care pun în discuție starea viitoarei mame în funcție de termenul de sarcină la care se află și de comun acord cu pacienta stabilesc următoarele investigații, analize și medicamente care urmează a fi administrate pentru a menține sarcina în afara oricărui pericol. Totodată, pentru a diminua riscul, Centrul de medicină maternă-fetală dispune de a 2 linii de gardă Obstetrică pentru a asigura asistența necesară în caz de urgențe majore, în caz de complicații.

mamaplus

Pentru viitoarea mamă evoluția Centrului de medicină materno-fetală presupune o asigurare a faptului că orice gravidă, indiferent de patologia care o manifestă și de complicațiile care pot apărea pe parcurs, poate avea încredere în echipa multidisciplinară extinsă care va soluționa cazul. Asta pentru că Centrul de medicină materno-fetală este mai mult decât o maternitate, accentul fiind pus pe evoluția individuală a fiecărei sarcini. Iar atunci când complicațiile pot surveni în cazul nou-născutului, echipa medicilor neonatologi este cea care se implică fiind pregătită să ofere suport avansat prematurilor, unic în sistemul privat.

Daniel Cozma, Manager terapie intensivă neonatală: „ Cu cât copilul este mai prematur cu atât mai puțin poate face față vieții extrauterine. În asemenea situații, rolul nostru este de a mima condițiile intrauterine pentru a ajuta nou-născutul prematur să se dezvolte normal.  Îngrijirea este complexă: toate organele și sistemele au nevoie de susținerea noastră. Începând cu menținerea temperaturii, alimentația, corijarea problemelor respiratorii, cardiace. Cu cât termenul este mai mic cu atât implicarea noastră este mai mare la fel și durata de îngrijire este mai mare.”

mamaplus

Conceptul Centrului de medicină materno-fetală presupune concentrarea sub un singur acoperiș a mai multor servicii integrate care ajută echipa medicală să menajeze cazul pacientei. Centrul de medicină materno-fetală s-a dezvoltat ca rezultat al progreselor mondiale în medicină, respectiv, acest concept presupune:

  • Obstetrică cu risc și specialiști bine pregătiți pentru a menaja, supraveghea și rezolva o sarcină cu risc crescut
  • Ecografii materno-fetale de înaltă performanță
  • Diagnostic prenatal (neinvaziv și invaziv cum ar fi: amniocenteza, biopsia de corion, cordocenteza)
  • Genetică și genomică
  • Terapii intrauterine fetale – acele tratamente care permit salvarea copiilor care însă se află în uterul mamei.

Corina Cardaniuc, Manager obstetrică și ginecologie, dșm. conf. univ.: „Scopul direct este să dezvoltăm conceptul de medicină materno-fetală corespunzător standardelor internaționale, să implementăm procedurile invazive de diagnostic sau tratament prenatal. Vorbim despre diagnosticul afecțiunilor în timpul vieții intrauterine, cât și implementarea metodelor de tratament. Vom începe cu amniocenteza, biopsie de corion, care nu sunt o noutate pentru țara noastră, dar menționez și cordocinteza, ceea ce va fi o premieră pentru Republica Moldova pentru că este abordarea directă a vaselor din cordonul ombilical de unde se va recolta sânge pentru careva analize și unde se va administra și sânge sau medicamente la necesitate. În următoarele câteva luni vom implementa tratamentul sarcinilor gemelare monocorionice complicate, atunci când există anastomoze vasculare în placentă, ceea ce afectează ambii copilași pentru că unul „fură” altul cedează, iar solutia este să putem face acele coagulări de anastomoze în placentă, o terapie intrauterină minim invazivă cu laser. Vom începe și transfuziile intrauterine pentru copiii cu anemie în caz de incompatibilitate imunologică pe factor RH.”

Până acum, peste 15 000 de bebeluși au ales să se nască la Centrul de medicină materno-fetală Medpark, cifra fiind în continuă creștere.

Medpark 2.0 – evoluția continuă

Spitalul Internațional Medpark a fost lansat ca cel mai ambițios proiect medical din țară și după 12 ani de dezvoltare continuă, cu dublarea capacităților fizice în anul 2023, duce medicina din Moldova la un alt nivel. Medpark 2.0 își propune să abordeze cazurile de orice complexitate și să ofere pacienților tratamente individualizate, cu eficiență maximă. Noul model de acordare a îngrijirilor medicale este susținut de transformările care au avut loc în cadrul fiecărui centru în parte și dezvoltarea noilor centre unice la nivel național sau chiar regional.

www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40