- Hei, cînd va fi salata?

- Mai tîrziu. Ce este aceasta?

- Eu doar furculița pentru salată  mi-o amintesc…

(din filmul „Pretty Woman”)

Cunoștințele legate de eticheta de la masă face ca să distingem un om ce are educație și cultură. Mai mult sau mai puțin, cu toții am fost învățați bunele maniere, iar una din aceste concepte include capacitatea de a scoate atent și  frumos frumos carnea din scoici, un alt concept include capacitatea de a nu clefăi la masă și de a scoate lingura din cană înainte de a bea ceai.

Desigгr, o altă caracteristică importantă a etichetei o constituie atitudinea pozitivă și zîmbetul prietenos, dar uneori este nevoie să cunoașteți regulile, mai mult, dacă printre oaspeți se află nu doar prieteni, ci și potențiali parteneri, iar acesta deja nu e o cină în familie, ci o recepție oficială.

Dar dacă dv insuși sunteți gazdă, atunci ar trebui să cunoașteți regulile de amenajare a mesei și combinațiile de bucate, dar și de băuturi.

Reguli de etichetă: cum să evitați situațiile jenante la masă

Vom vorbi despre eticheta la masă și vă vom ajuta să înțelegi toate tipurile de furculițe, linguri şi cuțite, pentru ca data viitoare cînd veţi merge la un restaurant, să puteţi comanda nu doar salată.

La masă se recomandă să stați în poziție dreaptă, în nici un caz nu vă aplecați peste farfurie. Coatele nu se pun pe  masă, însă în cazul femeilor există mici excepții – uneori se permite ca să se sprijine cu una din mîini de masă, dacă ea obosește să țină greutatea mîinii.

Şervețelele, se recomandă ca de la bun început să fie puse pe brațe. Rețineți că șervețelele din pînză nu sunt destinate pentru a vă șterge buzele – pentru acest lucru folosiți șervețelele din hîrtie. Doar la sfîrșitul mesei, puteți atinge puțin buzele cu acest șervețel, iar mai apoi  îl lăsați pe masă și nu-l puneți iarăși pe brațe.

Dacă într-un restaurant studiați meniul, atunci femeia își spune prima opțiunea, iar bărbatul face mereu comanda.

Nu este recomandat să treceți la deserviri primul, aşteptaţi să li se propună tuturor.

Se recomandă ca farfuriile să se dea de la dreapta dv către stînga.

Femeii care stă în dreapta bărbatului, acesteea îi va turna vin cu mîna stîngă, dar dacă sticla abia a fost deschisă, el va trebui să-și toarne puțin lui.

Reguli de etichetă: cum să evitați situațiile jenante la masă
Nu se recomandă să puneți măncarea în furculiță cu ajutorul cuțitului, iar să mîncați cu cuțitul este inadmisibil.

Dacă aveți nevoie să faceți scurte pauze în timpul mesei, atunci furculița și cuțitul se pun pe farfurie în cruciș, sau pe ambele părți – însă în așa fel încît să nu murdăriți fața de masă. Cînd ați terminat să mîncați, cuțitul și furculița trebuie puse împreună, în așa fel încît parcă ar forma cifra 11.

Dacă în farfurie v-a rămas puțină supă, atunci farfuria este înclinată spre sine, astfel încîtsă poată fi colectate toate resturile de mîncare

Probabil cea mai mare jenă la masă este  să  puneți mîncare dintr-un vas mare în propria farfurie cu furculița sau lingura dvs. Nu vă ruşinaţi să rugați ospătarii sau gazda să vă mai dea un tacîm, în cazul în care aceștia au uitat să-l pună alături.

Încercați să mîncați tot ce aveți în farfurie, astfel încît să nu jigniți gazda. Însă, în nici un caz, nu trebuie să adunați toate bucățile de pîine de pe masă sau alte resturi de mîncare.

Dacă scăpați ceva pe masă sau aţi vărsat băutura, luaţi un șervețel și ușor ştergeţi mai apoi cu un prosop lichidul iar în cazul în care acesta a fost fărîmicios, adunaţi toate fărîmiturile.

Dacă v-aţi pătat hainele, aveți grijă să nu atrageţi prea multă atenție, fiţi mai discret, ștergeți-vă cu o batistă.

Încercați să nu vorbiţi prea tare, nu vă întoarceţi cu tot corpul la vecin și nu vorbiţi cu cineva peste masă. Apropo, nu vă întindeţi peste masă, de asemenea în cazul în care doriți să încercați un fel de mâncare care se află mai departe, atunci rugaţi să vă transmită persoana care stă mai aproape.

Ridicîndu-vă de la masă, nu uitați să mulțumiţi pentru ospitalitate, nu criticaţi masa şi nu daţi sfaturi pentru prepararea bucatelor de pe masă - este nepoliticos.

Pregătind masa la domiciliu, folosim de multe ori un minim farfurii şi tacîmuri, dar atunci când mergeţi la restaurant, acolo pot fi cu mult mai multe, mai ales dacă intenționați să schimbaţi câteva feluri de mâncare.

Această schemă ne arată o variantă aproximativă a aranjării tacâmurilor - desigur, în localuri diferite, unele detalii pot varia, dar principiul general se menţine.

Reguli de etichetă: cum să evitați situațiile jenante la masă

În partea stângă sunt plasate furculiţele dar în dreapta - cuțitele și lingurile. Pentru a evita confuzia în furculuţe, reţineţi că atunci când se schimbă felurile de mâncare, ele sunt de obicei folosite de la stânga la dreapta, deci se începe cu cea din margine și se sfârșeşte cu cea care este cea mai aproape de farfurie.

Ca o regulă, prima din dreapta - pentru carne, iar cea din stanga - pentru gustări. De asemenea, vă puteți orienta și după dimensiune: cele mai mari - cuţitul şi furculiţa - pentru carne.

1. Cuţit pentru unt.

2 .Farfurie pentru pateuri - pâine și unt.

3. Lingura (pentru felul unu)

4. Furculiță pentru fructe de mare (aperitive reci)

5. Cuțit pentru fructe de mare (gustări)

6. Furculiţa pentru carne și salate

7. Cuțitul de masă

8. Farfuria decorativă

9. Farfurii de supă

10. Lingură de desert

11. Furculiţa pentru desert

12. Paharul pentru apă

13. Paharul pentru șampanie

14. Paharul pentru băuturile tari

15. Şerveţelul.

"Ce băutură  servim la carne, în ce pahar se toarna vinul?" - astfel de întrebări îşi adresează de multe ori gazda la care ar trebui să vină oaspeţi. Această imagine vă  va ajuta să înțelegeți diferite tipuri de pahare și păhăruţe pentru a face alegerea potrivită.

Reguli de etichetă: cum să evitați situațiile jenante la masă

1. Paharul pentru vinul alb

2. Păhăruţul pentru cocktail-uri

3. Pahar pentru vin roșu

Reguli de etichetă: cum să evitați situațiile jenante la masă

1. Paharul de vin pentru Portvein, Madeira, Sherry și vinurile desert

2.Paharul- Kremanka pentru șampanie

3. Păhăruţul pentru brandy şi koniak

Reguli de etichetă: cum să evitați situațiile jenante la masă

1. Pahar pentru armagnac

2. Pahar pentru degustare

3. Un pahar mic pentru vodcă

4. Pahar pentru șampanie

Regulile de bază în compatibilitatea produselor alimentare și a băuturilor:

- Vinurile albe sunt servite cu aperitive, carne de pui, pește, carne de vițel fiert, caşcaval, fructe de mare.

- Vinul roşu este servit cu carne de oaie, carne de vită, de vițel, carne din vânat, carne de porc, soiurile de caşcaval picant.

- Vodka și whisky sunt potrivite pentru mâncăruri sărate și condimentate.

- Berea merge bine cu peștele sărat, caşcavalul, preparatele din carne.

- Vinurile de desert, lichiorul, șampania se combină bine cu fructele și deserturile.

- Brandy, romul și lichiorul este adesea servit la ceai sau cafea.

Dacă nu știți cum se mănâncă un anumit fel de mancare, trebuie doar să urmăriţi gazda sau alţi invitaţi. Noi, însă vă vom spune despre unele produse care pot necesita o atenție deosebită.

Peștele se mănîncă cu furculița și cuțitul pentru pește, cuțitul  în acest caz, nu este folosit pentru tăiere dar pentru separarea peștelui de oase . Deși, în unele cazuri, peștele se taie - în cazul în care, de exemplu, este anghilă sau somon afumat. În loc de un cuţit poate fi folosită şi a doua furculiță - această este o tradiție englezească, acolo însă nu este folosit un cuțit pentru preparatele din pește.

Dacă vi s-a nimerit un os de pește, nu-l scuipaţi dar să încercaţi să-l mișcaţi ușor cu limba şi buzele pe o furculiță și apoi puneţi-l pe marginea farfurii. Dacă oasele sunt mici, este permis să fie luate cu degetele.

Carnea se taie cu un cuțit, se înfige furculița și se taie imediat ca să se mănânce. Nu e frumos să o tăieţi în bucăți și apoi să o mîncaţi. Ar trebui să înceapă tăierea de la marginea cea mai îndepărtată.

Clătitele, omletele, legumele umplute se mănîcă la fel ca și carnea, se taie cîte o bucată cu un cuțit.

Omarul se taie cu un cuțit special: se desface în jumătate, se scoate conținutul din abdomen, se rupe partea din centru şi se mănîncă cu furculiţa.

Fructele de avocado se împart în două, se îndepărtează sîmburele, iar pulpa se consumă cu lingura pentru desert.

Ciorchinele de struguri se pun pe farfurie și se consumă bobiță cu bobiță.

Bucățile de pepene verde și pepene galben se consumă fie cu lingură pentru desert, fie cu ajutorul cuțitului și furculiței.

Ananasul, servit cu coajă, se consumă cu furculița iar cu cuțitul se taie bucățile.

Bananele este corect să fie consumate cu ajutorul unei furculițe pentru desert sau cu o lingură, iar în prealabil se decojesc.