Ziua de 24 februarie marchează sărbătoarea iubirii. Aceasta anunță momentul în care întreaga natură renaşte, păsările se împerechează şi îşi caută cuiburi. Dragobetele este considerat fiul Babei Dochia şi deschizătorul primăverii, patron al dragostei şi bunei-dispoziții pe plaiurile noastre. Asemănător lui Eros sau Cupidon, Dragobetele era un bărbat chipeş şi neastâmpărat.

Dragobetele este un duh al pădurii care, într-o anume zi a începutului de primăvară, ia chip de flăcău neasemuit de frumos şi hălăduieşte prin codri, "după fetele şi femeile ce profanează lucrînd ziua-i consacrată" pentru a le pedepsi.

Sărbătoarea de pe 24 februarie anunță momentul în care întreaga natură renaşte, păsările se împerechează şi îşi caută cuiburi. Una din tradiții spune că cine participă la această sărbătoare va fi ferit de boli tot anul şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat, linişte, noroc în dragoste şi prosperitate.

În tradiția populară, se crede că îndrăgostiții care se întâlnesc azi vor fi protejați în iubire tot anul.

Este obligatoriu că în această zi bărbațîi să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel ii aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. 

Atât băieții, cât și fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Se spune că dacă săruți, de Dragobete, o persoană de sex opus, ai noroc în dragoste tot anul.