Starea podoabei noastre capilare denotă exact starea organismului nostru în general. Dacă vă confruntați cu problema căderii părului urmează să fiți precauți la starea de sănătate și să identificați motivul acestei situații. Astăzi, vom vorbi despre cauzele ce pot genera căderea părului și cum urmează să ne alimentăm pentru a evita astfel de probleme.

Alimente pentru păr: ce mâncăm pentru a preveni căderea părului?

Cauzele ce generează căderea părului

Căderea părului poartă denumirea științifică de alopecie, în traducere din greacă – chelire. Dacă părul cade în proporții mici – 20 – 100 de fire pe zi, vorbim despre un proces absolut normal. Însă, în cazul în care o perioadă îndelungată de timp, zilnic vedeți pe pernă sau pe pieptene multe fire de păr și chiar șomoltoace vizibile – asta înseamnă că în organism s-a întâmplat ceva.

Motivele care generează căderea părului pot fi absolut diferite. Acestea pot fi atât de ordin intern cât și de ordin extern: stres emoțional, administrarea îndelungată a antibioticelor și antidepresantelor, alegerea incorectă a preparatelor contraceptive, obiceiul de a nu purta căciulă pe cap în perioada rece a anului, schimbarea bruscă a zonelor climatice, anestezia în timpul intervențiilor chirurgicale, tulburări endocrine, schimbarea fonului hormonal în timpul sarcinii și menopauză și, evident, alimentația incorectă.

De foarte multe ori, dietele variate, în special cele care se bazează pe consumarea unui singur produs, duc nu doar la pierderea kilogramelor, dar și la pierderea părului. Reducerea bruscă a rației alimentare zilnice este, de fiecare dată, o încercare puternică pentru organism. De rând cu caloriile, organismul nu mai primește nici elementele și vitaminele de care are nevoie.

”Material de construcție” pentru păr

Noi suntem ceea ce mâncăm. Pentru funcționarea normală, organismul uman are nevoie de o alimentație corectă și balansată. Plus la toate, trebuie să se pună accentul pe un șir de alte componente. Pentru creșterea bună a unui păr puternic și sănătos, este nevoie de proteine, fier și aminoacizi. Asta înseamnă că rația alimentară, obligatoriu, trebuie să includă carne roșie și carne de găină, ficat, pește gras și produse marine. Proteinele și aminoacizii sunt adevărate ”materiale de construcție” pentru păr.

În același timp, alcoolul, tutunul și cafeaua au un efect distrugător. Acestea generează probleme legate de vasele sanguine și, drept urmare, circulația sângelui este proastă – unul din principalii factori ce implică căderea părului.

Alimente pentru păr: ce mâncăm pentru a preveni căderea părului?

Extrem de benefice împotriva căderii părului sunt uleiurile vegetale - de măsline, de in, de dovleac, ulei de germeni de grâu. Încercați să consumați, în fiecare dimineață, câte o linguriță de ulei vegetal pe stomacul gol. Dacă o să vi se pară complicat să faceți acest lucru, folosiți uleiurile vegetale într-un mod mult mai clasic – în salată sau terciuri.

Apropo, terciurile, pâinea de secară, produsele cu adaos de tărâțe și pastele din făină de grâu dur, de asemenea, trebuie să fie incluse în rația dumneavoastră alimentară. Glucidele complexe care se conțin în aceste produse sunt extrem de importante pentru funcționarea corectă a organismului.

Vitaminele și produsele necesare

Lipsa sau insuficiența vitaminelor А, D, Е și vitaminelor din grupa В generează căderea părului. Pentru a reglementa situația, se poate recurge la administrarea unui curs special de vitamine. Astăzi, există o sumedenie de complexe vitaminoase, care includ și suplimente minerale utile cum ar fi magneziu calciu, seleniu, potasiu.

O altă variantă – completarea rației alimentare zilnice cu produse suplimentare care conțin vitaminele necesare pentru dumneavoastră. Vitamina A (retinol și beta-caroten) – una dintre cele mai importante în organismul uman. Se regăsește într-o cantitate mai mare în morcov, citrice, spanac și verdețuri. Dacă e să ne referim la produsele de origine animalieră, regăsim vitamina A în unt, brânză, ouă și, desigur, în uleiul de pește.

În uleiul de pește, de asemenea, în lapte și în sorturile de pește gras se regăsește vitamina D – extrem de importantă pentru organismul uman.

Alimente pentru păr: ce mâncăm pentru a preveni căderea părului?

Drojdiile, germenii de grâu, fasole, nucile, tărâțele sunt responsabile pentru vitaminele din grupul B, care influențează creșterea și densitatea părului. Cătina uleiul vegetal conține vitamina E – transportatorul oxigenului în organism și, respectiv, stimulator al circulației sanguine.

Totodată, trebuie să fim precauți și raționali atunci când ne referim la vitamine. Pentru că în caz de exces, efectul poate fi exact invers. Deși, acest lucru se referă, în special, la complexele cu diferite polivitamine. De asemenea, se impune precauție maximă în ceea ce privește eventualele alergii, mai ales dacă știți deja despre o astfel de particularitate a organismului dumneavoastră.

Alimentați-vă corect și problema căderii părului vă va ocoli cu siguranță!