Cum putem ști care dintre creme sunt compatibile între ele și care nu? De ce  crema cu acid hialuronic se potrivește cu retinolul, iar cea cu  acid salicilic cu acizii de fructe – nu? Citiți această „fițuică” și veți înțelege totul.

Produsele cosmetice incompatibile

Untul și caviarul, ghetele și fotbalul, zăpada și Revelionul sunt lucruri care se completează reciproc.  Crema și tonicul, de asemenea, pot fi folosite împreună, dacă componentele chimice pe care le conțin  se potrivesc. Căci pot avea și un efect advers – e mai bine să mănânci scrumbia cu lapte decât să amesteci pe fața ta  serul cu noul gel de îngrijire. Toate combinațiile posibile sunt  cunoscute doar de medici, dar iată câteva, cele mai frecvente, pe care trebuie să le cunoască fiecare.

Da: Retinolul și acidul hialuronic

Produsele cosmetice incompatibile

Retinolul, adică vitamina A, „ferrari” în lumea antiaging și a ingredientelor antiacneice. Acesta pătrunde adânc  în piele, stimulând procesele celulare și activizând reînnoirea epidermei. Este responsabil de eliminarea sebumului și aproape că transformă apa în vin.  Însă are un efect de uscare foarte puternic – de aceea nu combinați nici într-un caz  acidul  hialuronic  cu serurile ce conțin retinol.  

Da: Acidul salicilic sau uleiul de badian sau de soie  

Produsele cosmetice incompatibile

Despre efectul acidului salicilic asupra pielii problematice s-a  scris mai mult decât despre alegerile din SUA. Ajută la îndepărtarea celulelor moarte și slăbește legătura dintre solzii rămași, astfel componentele active pot să pătrundă adânc în piele. Soia și badianul îi sporesc efectul: dacă acidul salicilic ajută la tratarea inflamațiilor și preîntâmpină apariția lor, uleiurile luminează cicatricile și petele rămase de la  acnee.   

DA: Peroxidul de benzoil și acidul salicilic

Produsele cosmetice incompatibile

Omoară bacteriile care provoacă coșurile și se combină, de obicei, cu adapalenul, antibioticele și cu acidul salicilic. Aceste cocteiluri antiacneice usucă foarte tare pielea (care va trebui restabilită cu preparate fine de îngrijire și cu creme foarte hidratante), în schimb va înlătura eficient inflamațiile. Iată cum funcționează: acidul salicilic înlătură straturile superioare ale celulelor și slăbește legătura dintre cele inferioare, iar peroxidul de benzoil pătrunde în profunzime și luptă cu bacteriile. 

Da: Vitamina C și peptidele

Produsele cosmetice incompatibile

Datorită dimensiunilor mici ale moleculelor, peptidele pot pătrunde adânc în piele, sporind efectul altor componente, care împrospătează și oferă strălucire tenului. Vitamina C este un antioxidant, iar peptidele sunt proteine, adică material regenerativ pentru piele. Primul component curăță, celălalt construiește. Ideal!  

Nu: Acidul citric cu oricare alt component

Produsele cosmetice incompatibile

În primul rând: acidul citric și vitamina C – două componente diferite, deși ambele se conțin în citrice. Așadar, acidul citric poate usca pielea de sine stătător – nu are nevie de ajutor. Vom evita retinoizii, unguentele antiacnee și alți АНА.

Nu: retinolul și soluțiile pentru acnee

Produsele cosmetice incompatibile

Retinolul este un ingredient foarte puternic. Are un efect stimulator: pătrunzând în starturile profunde ale pielii, ajută la divizarea celulelor. Însă deshidratează pielea. Preparatele antiacneice conțin acizi (salicilici sau de fructe), antibiotice, peroxid de benzoil, care, de asemenea, au efect de uscare. Dacă le veți aplica una după alta, veți obține un ten foarte uscat, ca un pesmet cu o umplutură dezgustătoare.

Nu: Vitamina С și АНА

Produsele cosmetice incompatibile

Există câteva motive pentru care nu trebuie să aplicați pe față un cocteil de fructe. Vitamina C nu este foarte stabilă și acizii pot să-i reducă efectul antioxidant. Aceste componente irită pielea și împreună pot cauza o catastrofă, pentru a cărei remediere va fi nevoie de mult timp. 

Nu: Acidul salicilic și АНА

Produsele cosmetice incompatibile

Ideea de a adăuga acidul salicilic (ВНА) în creme și tonic îi aparține Companiei „Clinique”. Compania deținea primordialitate în lumea cosmeticilor: după linia de îngrijire au urmat măștile, fondul de ten, serul antiaging – toate cu acid salicilic. Dar nici chiar „Clinique” nu s-a gândit să îl amestece cu alfa-hidroxi-acizi. Deși există soluții cu înscripția  „АНА + ВНА” pe etichetă, dar concentrația de acizi este foarte mică, iar de componență sunt responsabili profesioniștii. Însă dacă veți încerca să amestecați acest cocteil de sine stătător, vă puteți cauza diferite alergii.  

Sursa