De cele mai multe ori, arsurile la stomac sunt provocate de aciditatea sporită a sucului gastric. Senzațiile neplăcute apar după o jumătate de oră sau o oră după mâncare în consecința așa numitului reflux – eliberarea acidului clorhidric din stomac. Sucul gastric împreună cu acidul clorhidric ajung pe pereții tractului gastric, mucoasa se irită ceea ce și provoacă disconfort și arsuri stomacale. Atunci când organismul funcționează normal, asemenea abateri nu trebuie să aibă loc, întrucât, sfincterului esofagian (inelul muscular) se închide sau se îngustează îndeplinind funcția unei fel de ”uși”, iar sucul gastric rămâne în stomac. Sunt o mulțime de motive care generează apariția arsurilor stomacale.

Dieta contra arsurile la stomac: respectăm un regim alimentar corect

Aciditatea sporită este un simptom al gastritei, ulcerul peptic, tulburări funcționale ale sistemului biliar. Arsurile stomacale pot semnaliza, de asemenea, probleme ale sistemului cardiovascular și ale ficatului. Cele mai răspândite cauze sunt stresul, alimentația incorectă, pasiunea pentru piperat, gras, alcool. Oamenii cu nervozitatea sporită se confruntă cel mai des cu arsurile stomacale.

Mișcările bruște sau ridicarea greutăților, de asemenea, provoacă arsuri la stomac. În momentul activității fizice crește presiunea intra-abdominală, iar sucul gastric ajunge pe pereții tractului gastric. Deseori, arsurile stomacale apar atunci când persoana se află în poziție orizontală, dacă persoana stă așezată sau în picioare funcționează banalul principiu al gravitației.

Alimentația în condițiile arsurilor stomacale

Înainte de a încerca să scăpați de senzațiile neplăcute, trebuie să determinați ce anume vă provoacă arsurile stomacale. În cazul unei boli cronice, schema de acțiune și alimentare va fi puțin alta. Dacă arsurile stomacale nu reprezintă un simptom de boală, ci o consecință a alimentației nesănătoase, starea de disconfort poate fi înlăturată corectându-vă regimul alimentar și, posibil, modul de viață.

Trebuie să excludeți sau, cel puțin să limitați, din regimul alimentar produsele care sporesc aciditatea sucului gastric: piperat, sărat, marinatele, citricele și tomatele, un șir de produse acidolactice, cașcavalurile fermentate.

Dieta contra arsurile la stomac: respectăm un regim alimentar corect

Sub interdicție sunt produsele care au o acțiune iritantă: alcoolul, cafeaua și produsele ce conțin cafeină, ciocolata, ceapa, usturoiul, ridichea, ciupercile, de asemenea, produsele care provoacă meteorism: pâinea de secară și drojdie, leguminoasele, băuturile carbogazoase.

Nu trebuie să vă apucați să consumați produse cu aromatizatori de mentă sau pur și simplu ceai de mentă, pentru că menta are efect relaxant și influențează sfincterului esofagian.

Puteți și trebuie să mâncați legume (în afară de tomate), fructe (în afară de citrice), pomușoare dulci, diverse crupe, (ovăz, gris, hrișcă, orez), paste din grâu dur, brânza degresată și cașcavalul nefermentat, carne slabă și pește, ouă, pâinea este bine să fie un pic uscată pentru a evita fermentația excesivă. Obligatoriu, adăugați în bucate ulei vegetal (de floarea soarelui, de măsline, de dovleac). În calitate de băutură, se recomandă ceaiul cu lapte, fierturile din ierburi, băuturi din fructe, sucuri și ceaiuri. Apa minerală trebuie să fie necarbogazoasă.

Trebuie să mâncați des iar porțiile să fie mici, de 4-5 ori pe zi. Bucatele consumate trebuie să fie nici prea reci, nici prea fierbinți. După mâncare, nu se recomandă să vă culcați imediat, mai bine să stați așezat sau să vă mai plimbați un pic, de asemenea, nu trebuie să ridicați greutăți. Sportul mai bine îl amânați pentru câteva ore, până când alimentele vor fi digerate și asimilate.

Mediul zilei în cazul arsurilor la stomac

* Primul mic dejun: omletă sau brânză de vacă degresată, suc proaspăt de morcov cu smântână grasă sau o linguriță de ulei vegetal, ceai din ierburi.

* Al doilea mic dejun: musli cu iaurt și fructe uscate, fiertură de măceș.

Dieta contra arsurile la stomac: respectăm un regim alimentar corect

* Prânzul: supă de legume, curcan cu legume sau paste cu produse marine, salată din legume, băuturi din fructe.

* Gustare: spumă de fructe sau iaurt, ceai verde.

* Cina: pește la cuptor cu cartofi, salată din fructe, ceai din ierburi.

* Înainte de somn: un pahar cu lapte.