Găurirea urechilor atât în cazul maturilor cât și în cazul copiilor estre un gen de piercing, ”artă” de înfrumusețare a corpului prin găurirea în diferite zone. Astăzi, acest termen este în vogă pentru femei și tineri, adolescenți, însă, în realitate, vorbim despre un ritual antic, un obicei ale multor triburi care marcau astfel biruința asupra dușmanilor, numărul animalelor de pradă ucise și multe alte lucruri. Numeroasele săpături arheologice denotă faptul că membrii triburilor antice își puneau cercei și alte podoabe în urechi și corp. Astăzi, însă, noi și copiii noștri nu mai vânăm mamuți și nu ne marcăm în acest fel corpul cum făceau ”mesagerii zeilor”. Însă, tradiția de a găuri urechile, mai ales fetițelor, astăzi, este pe larg răspândită.

Doctorii despre găurirea urechilor

Așa deci, găurim sau nu găurim?

Cea mai reușită variantă, din punct de vedere estetic, este considerată găurirea un pic mai jos de mijlocul lobului urechii, un pic spre obraz. Totodată, în aceeași zonă se află puncte care sunt responsabile pentru dezvoltarea de glaucom, miopie și conjunctivită. De aceea, reflexologii se pronunță categoric împotriva piercingului în urechi. Restul medicilor sunt un pic mai moderați și consideră că găurirea lobului urechii poate provoca problemele de vedere deja existente, mai ales dacă persoana este predispusă genetic. În acest caz, punctul de găurire necesită a fi deplasat un pic mai jos sau mai sus.

Totodată, dacă analizăm această problemă din alt punct de vedere, nu în zadar locul tradițional al cerceilor sunt urechile, mai exact lobul acestora. Aici nu sunt atât de multe zone biologice active, nici țesut cartilaginos, locul se reface și vindecă rapid. Neurologii consideră că dacă în timpul găuririi urechilor, se și ating unele puncte, acestea încetează să mai fie active, adică nu se mai stimulează, drept urmare, nu provoacă niciun rău. În linii generale, până astăzi, nu există o opinie univocă în mediul medical.

Trebuie de manifestat prudență în cazul…

Piercing-ul la ureche este cea mai populară formă de piercing printre fete de orice vârstă, de la cele mai mici, de asemenea, adolescenți și adolescente, domnișoare și femei, chiar și persoanele în etate cu părul cărunțit își permit acest lucru ! Totuși această practică are și contraindicații. Nu este cazul să recurgeți la găurirea urechilor dacă copilul are semne de eczeme, cruste în spatele urechilor, alergii sau boli de sânge (probleme de coagulare schimbări în compoziția sângelui).

Nu este cazul să găuriți urechile și să purtați cercei dacă aveți alergie la aliaje de nichel - este vorba despre aurul alb, aliaje ieftine, bijuterii. Este suficientă o cantitate mică de nichel pentru ca urechile să se infecteze și să apară mâncărimea. Și dacă mai căpătați o infecție microbiană, puteți obține și abces purulent. Nu este cazul să încercați să tratați această stare, scoateți imediat cerceii și prelucrați urechile. Astfel, perforarea urechilor este posibilă, însă pentru părinți este important să determine la ce vârstă pot fi găurite urechile. Această problemă dă mari bătăi de cap, în special, mamelor fetițelor.

Doctorii despre găurirea urechilor

Când este permisă perforarea urechilor?

Nici în această privință opinia medicilor nu este univocă. Deși cu toții ne asigură că perforarea urechilor înaintea vârstei de trei ani nu este rațională. Mulți recomandă părinților, în general, să aștepte până la vârsta de 10-12 ani, atunci când copilul va face conștient alegerea – de a-și perfora sau nu urechile. După vârsta de 12 ani, urechile se vindecă mai greu, deși, tehnologiile contemporane sunt pe măsură să rezolve cu ușurință și această problemă.

Pe de altă parte, psihologii pentru copii afirmă că această procedură trebuie să fie făcută până la vârsta de un an și jumătate când copilul nu ține minte multă vreme durerea și nu are sentimentul fricii, sau, deja, la maturitate, când copilul face acest lucru absolut conștient.

Când este mai bine să facem asta?

Cea mai bună perioadă pentru găurirea urechilor la copii este toamna târzie și iarna pentru că riscul de a face o infecție în perioada de vindecare a rănilor este minim, nu are de unde să apară dorința de a face o baie în râu sau bazin – apa murdară este pe măsură să infecteze rana. Plus la toate, este mult mai mic riscul că copilul va apuca lobul urechilor cu mânuțele murdare după ce s-a jucat în nisip. Dezavantajul iernii, evident, este în necesitatea de a purta căciulă. Există riscul unei traume dacă cercelul se agață de căciulă. De aceea, în perioada de recuperare, căciula trebuie îmbrăcată și dezbrăcată cu mare atenție. 

Cea mai bună coafură, în perioada de refacere a locului urechiușei, va fi coada sau cosițele, mămică trebuie să fie foarte atentă atunci când piaptănă copilul pentru ca nu cumva să atingă urechiușa. Părul nu este steril, pe el pot fi microbi, părul poate trauma și infecta urechiușele.

Cum și unde perforăm urechile?

Ideal ar fi să alegeți un salon de frumusețe care dispune de un medic-cosmetolog, sau o clinică de cosmetologie. Este interzis să găuriți urechile copilului acasă cu ajutorul acelor țigănești! Procedura se efectuează cu ajutorul instrumentelor sterile. Trebuie să fie sterilă și pielea. Cerceii din aliaj medicinal pot fi achiziționați direct la salon. Acest aliaj este hipoalergenic și inofensiv.

Meșterul de la salon trebuie să aibă studii medicinale, în caz contrar, nu poate efectua procedura. Preventiv, medicul examinează urechile, decide dacă nu sunt contraindicații și abia după asta se ia de instrumente. De față cu dumneavoastră se deschide cutia cu cercei sterili, se îmbracă mănușile și se prelucrează lobul urechiușelor și pistolul pentru urechi.

Doctorii despre găurirea urechilor

Procedura

Astăzi, nu se mai fac găuri în urechi cu ajutorul acelor medicinale – procedura este dureroasă și durabilă. Găurile în urechi se fac cu ajutorul unui pistol pneumatic medicinal – în el se ”încarcă” cercelul, care servește concomitent drept instrument de perforare și cercel. Pistolul înserează cercelul în ureche într-o secundă. Imediat după procedură, urechea este tratată cu peroxid de hidrogen, de obicei, de 3%, și este recomandat pentru a repeta procedura acasă de două ori pe zi. Totodată, cerceii sunt purtați înainte și înapoi pentru a forma bine canalul. Puteți să faceți mișcări circulare pentru ca în canal să nu se acumuleze secreții, sau să se dezvolte  țesut de granulație și cicatrici. Se face acest lucru circa 10 – 15 zile până la vindecarea completă a rănilor.

Dacă locul perforării, sau altă zonă s-a înroșit, copilul are dureri sau eliminări din urechi, mergeți la același specialist care v-a perforat urechile pentru a exclude complicațiile și o eventuală infecție. De obicei, medicul recomandă tratament cu soluție slabă de permanganat de potasiu sau de alcool, rănile se vindecă.

În următoarele cinci zile după procedură se recomandă de a nu uda urechile și de a nu le atinge. De regulă, canalul se formează în decurs de o lună când rănile se vindecă complet. În această perioadă, nu este cazul să scoateți cerceii care au fost puși la clinică, cerceii noi pot trauma canalul care încă nu este format. După vindecarea completă a urechilor puteți să purtați orice fel de cercei.

Primii cercei

Ar fi bine dacă primii cercei ai copilului vor fi mici și din metale nobile – argint sau aur. Toate variantele de bijuterii pot genera o reacție negativă, iar cerceii masivi pot cauza o traumă. Chiar copilul sau alți copii pot să tragă de cercel traumatizând, în acest fel, urechea.  Cerceii mari din metale scumpe pot atrage atenția subiecților criminali și copilul poate deveni victima unei infracțiuni.

Doctorii despre găurirea urechilor

Piercing-ul și adolescentul

Este una să găurești urechiușele unei fetițe mici și să-i inserezi cerceluși mici și cu totul altceva – perforarea urechilor adolescenților și inserarea cerceilor oribili cu diametrul de 1 cm și mai mult. În afară de aceasta, unii adolescenți își străpung urechea în 2-3 și mai multe locuri purtând un număr impunător de cercei. Cel mai probabil, această practică are un impact negativ asupra sănătății, întrucât, nu tot lobul urechii poate fi găurit fără nici un pericol. 

Dacă totuși, dorința este mai mare decât orice argument logic, această procedură trebuie să aibă loc în biroul medicului, nu în subsoluri sau locurile de distracție ale adolescenților. Perforarea trebuie să se facă profesionist cu utilizarea instrumentelor sterile. În ceea ce privește piercing-ul în buric, sprâncene și nas – acesta este un subiect aparte. Medicii se pronunță categoric împotriva unor astfel de experimente. În cazul unor complicații, pacientul poate face până și septicemie!