Fructul care previne bolile de inimă, dacă îl mănânci zilnic

Fructul care previne bolile de inimă, dacă îl mănânci zilnic

Pentru a avea mai multă grijă de inima noastră, este necesar să avem grijă să adoptăm o alimentație cât mai sănătoasă. Printre alimentele pe care ar trebui să le includem în meniul din viața de zi cu zi se numără și avocado. Acest fruct conține nutrieți foarte valoroși, care ne pot feri nu numai de maladii cardiace, ci și de alte afecțiuni grave.

În anul 2015, un grup de cercetători din cadrul „Park University" (Pennsilvanya, SUA) a realizat un studiu mai amplu privind beneficiile avocado asupra sănătății sistemului cardio-vascular, nu numai din perspectiva acizilor grași esențiali pe care-i conține, ci și datorită capacității de a diminua nivelul colesterolului „rău” (Acesta se referă la un tip de grăsime, care este prezentă în sânge și care se depune în artere, ducând la apariția unor tulburări de circulație). 

Specialiștii au analizat trei tipuri de diete, toate adoptate în scopul reducerii colesterolului rău: una dintre ele se baza pe un consum redus de grăsimi (acestea să ocupe 24% din totalul alimentelor), iar celelalte două pe unul moderat (de 34%). Cele două diete care includeau consumul moderat de grăsimi propuneau consumul zilnic de avocado (Mai exact, se consuma avocado din specia Hass, care se caracterizează printr-o dimensiune redusă a fructului, ce are o coajă de culoare mai închisă).

Toate dietele au fost urmate de 45 de adulți supraponderali, cu vârsta cuprinsă între 21 și 70 de ani. Fiecare pacient a fost rugat să țină fiecare dietă în parte, pe o durată de câte 5 săptămâni. De asemenea, între fiecare dietă au avut câte o „pauză” de câte 2 săptămâni. Li s-au efectuat și analize de sânge, atât la începutul, cât și la finalul studiului.

După ce au fost efectuate analizele, s-a constatat că aceia care au consumat și avocado în timpul dietelor aveau niveluri mai reduse ale colesterolului „rău”. Spre exemplu, s-au sesizat diminuări cu 13,5 mg/dL în cazul dietelor cu consum moderat de grăsimi și cu avocado, față de unele cu 8, 3 mg/dL pentru dieta bazată pe un consum redus al grăsimilor. 

În urma obținerii acestor rezultate, coodonatorii studiului îndeamnă ca în fiecare zi să se includă avocado în meniul zilnic, în scopul de a exista un nivel cât mai redus al colesterolului „rău”.

Autorii studiului și-au propus, având în vedere concluziile avute până acum referitor la avantajele consumului de avocado, să realizeze alte cercetări, care să demonstreze și impactul avocado asupra colesterolului „bun” (Ce reprezintă niște lipoproteine de calitate, ce este transportat la diverse organe și are rolul de a lupta cu inflamațiile, de a reduce din stresul oxidativ de la nivelul celulelor, de a echilbra procesul de coagulare a sângelui etc.).

Vezi aici și alte motive pentru care avocado ar trebui inclus în dieta de zi cu zi!