O relație de cuplu are la bază încredere, respect, apreciere reciprocă, grijă, bucurie și un sentiment de siguranță. Înseamnă cunoașterea ta și a celuilalt. Evoluția fiecăruia, în același ritm. Înseamnă loialitate și fidelitate. Dar înseamnă și momente de criză, în care va răniți unul pe celălalt, momente în care aveți nevoie să vă rezolvați problemele: când sunteți plictisiți, furioși, triști sau necăjiți. O relație bună, reală, nu înseamnă focuri de artificii zilnic. Și nu, nu este o fantezie. O relație sănătoasă se construiește zi de zi, în doi. Și cel mai important: responsabil de starea ta de bine, de fericirea și de împlinirea ta ești tu – nu partenerul.

10 semne că ai nevoie de ajutor în căsnicie

Însă când aveți nevoie imediată de ajutor?

  1. Ați devenit indiferenți unul față de celălalt. Fără grija și preocuparea pentru ce simte partenerul. Distanța și răceala sunt vizibile. Fără atenție și fără gesturile mici de altădată. Fără „te iubesc”. Fără să-l suni în timpul zilei, să îi spui că-ți e drag sau să-i faci o surpiză plăcută.
  2. Nu-i mai multumești pentru ce primești. Crezi că ți se cuvine și că nu merită să-i mai spui „mulțumesc” pentru nimicuri (cum ar fi faptul că ți-a făcut un ceai). Nu mai depui efort pentru relație și partener.
  3. Viața sexuală este aproape inexistentă. Rar mai faceți dragoste, și atunci sexul este fără pasiune, nesatisfăcător. Dorința sexuală este demult scăzută, cel puțin pentru unul dintre parteneri. Sau doar unul dintre parteneri inițiază apropierea fizică, celălalt acceptă sau respinge. Nevoile sexuale depind de „dispoziția” partenerului.
  4. Ai resentimente și simți furie față de partener, nu-l poți ierta pentru că a spus sau a făcut ceva ce te-a rănit. Ți-ai pierdut încrederea în el și în cuplu. Te protejezi, te aperi de cel de lângă tine, nu mai ești atât de deschis cum erai altă dată.
  5. Rar mai faceți lucruri împreună. Aproape tot timpul sunteți cu copiii, cu prietenii sau cu rudele. Sunteți împreună doar în vacanță, departe de casă.
  6. Flirtezi cu altcineva sau ai un prieten de sex opus care este confesorul tău. Ești infidel/ă emoțional. Te destăinui acum altcuiva, ești atașat emoțional de o altă persoană de sex opus. Cauți atenție altor persoane și ai nevoie de validarea lor.
  7. Ai pierdut aprecierea și respectul pentru partener. Nimic din ce face nu mai este pe placul tău sau ești atent doar la lucrurile care nu merg bine. Ești critic, ai convingerea că doar tu ai dreptate și că celălalt greșește.
  8. Stai mai mult la muncă sau cu prietenii ca să nu fii acasă cu. Îl eviți. Vă certați și să simțiți că nu puteți face ceva împreună fără să vă răniți.
  9. Ai fantezii despre o altă viață, cu un alt partener. Unul perfect. Care te va înțelege și te va iubi așa cum meriți și îți dorești. Simți că te țin pe loc copiii și aștepți momentul când vor pleca de acasă și vei fi liber/ă.
  10. Ți-ai pierdut speranța și credința în căsătorie. Ai convingerea că toate relațiile sunt de fapt proaste sau foarte proaste și că nu e nimic de făcut în sensul ăsta. Toate relațiile eșuează, iar dac ă cineva spune că este fericit în cuplu, de fapt minte.

Sursa: mindeducation.ro