De la ce vârstă copilul poate să meargă singur la școală?

De la ce vârstă copilul poate să meargă singur la școală?

Mulți copii, dar și părinții lor, cred că se pot descurca să meargă singuri până la școală, pe jos sau cu autobuzul, încă din clasa a doua sau a treia. Cu toate acestea, mulți experți în domeniul siguranței copiilor, cum ar fi Academia Americană de Pediatrie (AAP), afirmă că școlarii nu sunt cu adevărat capabili să facă față situațiilor de urgență sau situațiilor neprevăzute, până la o vârstă cuprinsă între 9 și 11 ani.

Ca părinte poți să începi oricând (dar cu cât mai devreme, cu atât mai bine), să-i explici copilului tău regulile de circulație, ca pieton. În felul acesta îl pregătești să fie mai independent și să meargă singur la școală.

Iată ce ar trebui să-ți înveți copilul înainte de a-l lăsa să meargă singur la școală:

- Să acorde atenție traficului în orice moment când traversează strada și să lase deoparte telefonul mobil sau alte dispozitive electronice, care contribuie la distragerea atenției.

- Să traverseze întotdeauna prin intersecții unde există semafoare; să nu traverseze prin locuri nemarcate.

- Să se uite în partea stângă, în partea dreaptă și apoi din nou la stânga înainte de a trece; în timp ce traversează să fie atent la trafic.

- Întotdeauna să fie atent la mașinile care întorc, atunci când traversează strada.

- Amintește-i că se poate întâmpla ca șoferii să nu-l vadă, chiar dacă el poate vedea șoferul.

- Să poarte haine deschise la culoare sau accesorii care îi vor crește vizibilitatea, cum ar fi o banderolă reflectorizantă.

- Să nu meargă niciodată cu o persoană necunoscută. Dar nici cu o persoană pe care o cunoaște, dar care nu este desemnată un adult „sigur”. Un adult sigur este o persoană care a fost în prealabil agreată de tine și de copilul tău pentru a avea grijă de acesta, cum ar fi un bunic sau un vecin de încredere. Dacă cineva încearcă să-l convingă să meargă cu el sau încearcă să se apropie fizic de el, atunci va trebui să strige: „Ajutor! Nu e tatăl meu!” sau „Ajutor! Aceasta nu este mama mea!” și să fugă. Dacă îl prinde, spune-i să-l lovească cu pumnii și cu picioarele cât de tare poate.

- Dacă ar fi să se rătăcească, chiar și după ce a exersat ruta cu tine de mai multe ori, spune-i să roage o femeie, de preferință o femeie cu un copil, să-l ajute.

Ruta pe care copilul trebuie să mearga poate, de asemenea, să joace un rol important în decizia cu privire la momentul în care acesta poate merge singur la școală, în siguranță. Un traseu care nu presupune traversarea unor bulevarde aglomerate poate fi mai sigur la o vârstă mai mică, în timp ce un traseu cu intersecții aglomerate poate necesita mai multă maturitate.

Numai părinții pot ști cu adevărat dacă puștiul lor se poate descurca. Dacă ai un copil de 10 ani care este precaut și acordă atenție lucrurilor din jurul său, el poate fi pregătit să meargă singur la școală. Dar dacă micuțul tău este ușor distras și este posibil să uite să se asigure de fiecare dată când trece o stradă, atunci poate dorești să mai aștepți.

Ca și în cazul altor aspecte legate de siguranță și sănătate, ai încredere în instinctele tale; tu îți cunoști copilul mai bine decât oricine.

Sursa