Scoate degetul din nas! Cum corectăm obiceiurile proaste ale copiilor

Scoate degetul din nas! Cum corectăm obiceiurile proaste ale copiilor

Unii copii au niște obiceiuri proaste, care devin enervante pentru cei din jurul lor, dar mai ales pentru părinți. Trei din cele mai comune obiceiuri de care se plâng părinţii sunt:

  • rosul unghiilor;
  • joaca în păr;
  • scobitul în nas.

Rosul unghiilor

Dacă rosul unghiilor până la carne îţi este familiar, află că nu eşti singura. Unele studii estimează că un procent de 30% până la 60% din copii şi adolescenţi îşi rod una sau mai multe unghii. Uneori, un copil îşi poate roade chiar şi unghiile de la picioare.

Atât băieţii, cât şi fetele, par a fi predispuşi la un asemenea obicei în primii ani de viaţă. Cu cât cresc, însă, băieţii sunt cei care sunt predispuşi să îşi roadă unghiile.

Scobitul în nas

Acesta pare să fie un obicei care, deşi apare în copilărie, poate să persiste şi la maturitate. Dacă îţi vine greu să crezi află că un studiu efectuat pe adulţi în 1995 a arătat că 91% din aceştia se scobesc în nas în mod regulat, iar 8% din ei au declarat că şi băgă în gură ce pescuiesc din nas!

Joaca în păr

Dacă unul dintre copiii tăi se joacă cu propriile-i bucle, cel mai probabil este vorba de fiica ta. Majoritatea copiilor care ondulează, înnoadă sau trag de şuviţe sunt fete.

Joaca în păr este un obicei care apare devreme în copilărie. Majoritatea celor care se joacă în păr în copilărie îşi cam pierd obiceiul pe măsură ce cresc. Pentru cei care încep să se tragă de păr când sunt deja mari sau adolescenţi obiceiul va fi mai greu de corectat pentru că cel mai adesea, reprezintă un semn de anxietate, depresie sau tulburare obsesiv compulsivă.

Cum să faci faţă obiceiului copilului tău?

Vestea bună este că cele mai multe obiceiuri dispar, de obicei, atunci când copilul ajunge la vârsta şcolară. Dacă, însă, eşti de părere că cel mic trebuie să scape de un anumit obicei, iată câteva etape pe care le-ai putea lua în considerare:

  • Subliniază cu calm ce nu îţi place şi de ce. Această abordare poate funcţiona cu copii de cel puţin 3 sau 4 ani pentru a amplifica gradul de conştientizare a problemei. Spune-i ceva de genul: “Nu-mi place când îţi rozi unghiile. Îţi faci singur rău. Poţi să încerci să nu mai faci asta?” Şi, cel mai important: data viitoare când îl vezi cu mâna în gură, nu îl certa. Pedeapsa, ridiculizarea sau critica ar putea amplifica un obicei.
  • Implică-l pe cel mic în procesul de eliminare a obiceiului. În cazul în care puştiul tău de 5 ani vine de la grădiniţă plângând pentru că ceilalţi copii au râs de el pentru că l-au surprins cu jumătate de deget în nas, caută să înţelegi că aceasta este o modalitate prin care ţi se cere ajutorul. Părinţii îi pot sfătui pe copii ce anume să facă pentru a elimina un obicei, cu atât mai mult cu cât şi aceştia şi-o doresc.
  • Sugerează alte comportamente. De exemplu, dacă cel mic îşi roade unghiile, încearcă să îi spui în loc de “Scoate degetul din gură” ceva de genul “Hai să ne jucăm cu degetele!” Acest lucru va spori gradul de conştientizare a obiceiului şi poate servi ca un memento. Pentru a ocupa atenţia copilului, încearcă să îl distragi cu o activitate în bucătărie, spre exemplu.
  • Recompensează şi laudă controlul de sine. De exemplu, permite-i fetiţei tale să folosească lac de unghii dacă îşi lasă unghiile să crească. Sau, de fiecare dată când fiul tău se abţine din a-şi roade unghiile, spune-i sincer cât de mult îi apreciezi eforturile şi confirmă-i că ştii din proprie experienţă ce treabă complicată este autocontrolul.
  • Fii consecventă în recompensarea comportamentului. Observă sârguinţa cu care un copil vrea să îşi îndrepte un obicei şi spune-i cu voce tare acest lucru.

Citește articolul integral pe totuldespremame.ro