Cercetările arată că joaca este esențială pentru stabilirea fundamentelor învățării sociale, emoționale și academice. "Simplul act al jocului liber, auto-inițiat ajuta la deblocarea creativității, imaginației, pasiunilor și talentelor înnăscute ale copilului", scrie Ken Robinson, educator și guru în cretivitate.


 

mamaplus

Ajutând copiii să se joace mai mult "îi vom pregăti pentru a fi relevanți pentru locul de munca și pentru societate", a declarat John Goodwin, CEO al Fundației Lego.

Cercetările arată că joaca este esențială pentru stabilirea fundamentelor învățării sociale, emoționale și academice. Activități precum cele în care copiii se costumează în Batman sau construiesc orașe imaginare, îi ajuta pe copiii mici să-și cultive creativitatea, să-și dezvolte inteligenta emoțională și să construiască empatie - abilitați pe care robotii nu le pot înlocui la oameni.

Kai Fu Lee, un taiwanez care a deschis biroul Google din China și care a lucrat timp de peste trei decenii în inteligenta artificiala, a declarat că trebuie să dezvoltam acele abilitați, care sunt unice pentru om. "Exista patru lucruri pe care inteligenta artificiala nu le poate face la fel de bine că și oamenii: creativitatea, dexteritatea, compasiunea și complexitatea". Empatia, a spus el, ar fi de o importanță capitală.

mamaplus

Cercetătorii au identificat diferite tipuri de joacă - fizice, constructive, bazate pe imaginație, dramatice și jocuri cu reguli - toate acestea ajuta copiii să se dezvolte în trei domenii: fizic, social și emoțional și cognitiv:

  1. Joacă bazata pe imaginație, cum ar fi desenatul, dansul sau joaca cu apa, pune bazele creativității, permițând copiilor să-și exprime sentimentele, să comunice și să experimenteze realitatea. Construcțiile din cărămizi sau din carton dezvolta abilitățile motorii fine. De asemenea, îi ajuta pe copii să-și dezvolte rezistenta și tăria de caracter (acele turnuri din cuburi se prăbușesc mereu). În felul acesta încep să se gândească și să rezolve problemele ("Cum construiesc un turn care nu cade?").
  2. Jocurile de urmărire, de-a v-ați ascunselea, săriturile și luptele corp la corp construiesc abilitățile motorii brute, acelea pe care le folosim atunci când ne mișcam, mergem sau fugim. Că să nu mai vorbim de construirea perseverentei și a gândirii (exercițiile fizice ajuta la consolidarea memoriei).
  3. Jocurile dramatice (cum ar fi costumarea, jocurile de rol, teatrul de păpuși și spunerea poveștilor) îi ajuta pe copii în reglarea emoțiilor și în dezvoltarea abilitaților pentru relațiile critice, inclusiv empatie, cooperare și negociere.

"Joaca îi ajuta pe copii să descopere cine sunt și le atribuie abilitați neprețuite, pe care trebuie să le posede în viitorul nesigur, cu care se vor confrunta mâine", a dăugat Robinson.