Este imposibil să urmărești fiecare mișcare a micuțului de aceea situațiile în care un copil se îneacă cu un corp străin apar destul de des. Uneori acestea nu necesită nicio intervenție deoarece copilul, prin tuse elimină obiectul străin, dar în unele cazuri este nevoie ca părinții să intervină. Acest articol este conceput pentru a ajuta părinții să nu se piardă cu firea în această situație și să fie capabili să ofere copilului primul ajutor.

Cum poți determina dacă copilul s-a înecat cu ceva?

Fiecare părinte ar trebui să știe că, în cazul în care copilul este capabil să plângă și să ceară ajutor, căile respiratorii nu sunt blocate și se va descurca de unul singur. Nu este nevoie să bateți copilul pe spate sau să îl întoarceți cu picioarele în sus. Tusea care apare în aceste cazuri, este cel mai bun ajutor, părinții trebuie doar să controleze situația și să calmeze copilul.

Trebuie să vă îngrijorați și să-i oferiți asistență de urgență dacă apar următoarele simptome:

  • Copilul are ochii larg deschiși cuprinși de panică;
  • Copilul nu poate respira corect sau striga după ajutor, are glasul răgușit sau vocea dispare cu totul;
  • Copilul deschide gura larg și salivează în abundență;
  • Pielea devine roșie și apoi începe să se învinețească;
  • Copiii mai mari apucă gâtul cu mâinile;
  • În situații critice micuțul își poate pierde cunoștința.

Toate cele descrise mai sus sugerează că un obiect străin a blocat căile respiratorii ale copilului și împiedică fluxul normal de aer. În acest caz, suna-ți imediat ambulanță (tel: 903), iar între timp începeți să-i acordați primul ajutor.

Cum ajutăm copilașii mai mici de 1 an

Cel mai des, copii sub vârsta de 1 an se îneacă în timpul alimentării cu lapte, bucăți mai mari de hrană sau cu apă. Cel mai frecvent motiv este poziția greșită a micuțului. Deci cum putem ajuta copilul în asemenea cazuri?

  • Ridicați mâinile copilului cât mai sus. Puțini au auzit despre această metodă, care pare la prima vedere prea simplă și ineficientă. Cu toate acestea, această poză dilată tractul respirator și îmbunătățește procesul de respirație.
  • În cazul în care această metodă nu ajută așezați copilul cu fața în jos peste antebrațul dvs., cu capul atârnat, pe care îl susțineți prin fixarea fermă a bărbiei. Sprijiniți-vă antebrațul pe coapsă și loviți cu forță de 5 ori pe spatele copilului, între omoplați, cu podul palmei celeilalte mâini.

Primul ajutor în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin sau se sufocă

  • Dacă copilul s-a înecat cu un obiect mic sau cu bucăți de alimente ridicați copilul de ambele picioare (figura 3) sau manipulați rădăcina limbii, ceea ce va provoca voma. De multe ori acest lucru este suficient și nu necesită intervenții suplimentare.

Dacă copilul respiră normal, dar tușește mult, înseamnă că bucățile de alimente nu s-au blocat în căile respiratorii, ci în laringe. De obicei din cauza tusei sau a vomei corpul străin este eliminate cu succes.

Situație este mult mai gravă atunci când bucățile de alimente sau un obiect străin blochează căile respiratorii ale copilului. În acest caz, manevrele incorecte pot duce la sufocare sau chiar moartea copilului. Principalele caracteristici ale acestei situații sunt: copilul nu poate striga sau plânge, își flutură brațele și își trage burta.

Există mai multe moduri de eliberare a căilor respiratorii:

  1. Dacă copilul s-a înecat cu apă sau lapte, începe să tușească (se sufocă, respiră zgomotos), trebuie să-l întoarceți cu spatele, să-l cuprindeți, și cu același braț să-i apăsați burtica, înclinați-l înainte și loviți-l pe spate.
  2. Dacă copilul s-a înecat cu lapte, apă sau cu salivă, dar metoda anterioară nu ajută atunci întoarceți copilul cu fața în sus și apăsați de 4 ori în cutia toracică, punând 2 degete la un lat de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele. Apăsați în jos și înainte, spre cap asigurându-vă că, după fiecare împingere sternul copilului revine la forma inițială. Repetați ambele proceduri dacă este nevoie (procedura din p. 1.) până la sosirea ambulanței (vezi Figura 2).
  3. Dacă căile respiratorii au fost blocate de un obiect strain, solid (bomboană, ochiul jucăriei preferate) puneți copilul cu fața în jos pe antebrațul dvs., capul în acest caz, trebuie să fie mai jos decât toracele. Cu mâna liberă bateți copilul între omoplați (Figura 2). A doua opțiune: se întoarce copilul cu capul în jos și se bate între omoplați (Figura 3).

Primul ajutor în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin sau se sufocă

(Figura 2)

  • Puneți copilul cu fața în jos pe antebrațul dvs., astfel încât capul să fie mai jos decât trunchiul.
  • Loviți cu forță de 5 ori pe spatele copilului, între omoplați, cu podul palmei celeilalte mâini.
  • După fiecare bătaie verificați dacă căile respiratorii nu au fost eliberate.

Dacă corpul străin nu a fost eliminat, întoarceți copilul cu fața în sus și apăsați de 5 ori cutia toracică la o adâncime de 1-2 cm, punând 2 degete la un lat de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele. Asigurați-vă că, după fiecare împingere sternul copilului revine la forma inițială, fără să luați degetele.

Dacă aceste măsuri nu ajută, sunați încă o data la ambulanță, și asigurați-vă că apelul a fost înregistrat. Până la sosirea urgenței continuați să acordați primul ajutor, repetând manevrele. Dacă la un moment dat copilul își pierde cunoștința, începeți să faceți respirație artificială și masajul inimii.

Primul ajutor în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin sau se sufocă

(Figura 3)

Se întoarce copilul cu picioare în sus și cu podul palmei se bate între omoplați.

Toate aceste manevre trebuie efectuate precis și fără efort considerabil deoarece la un efort puternic, la copii mai mici de un an, există posibilitatea rupturii organelor interne.

Unele surse dau un sfat absolut greșit și anume examinarea gâtului copilului cu degetul în încercarea sustragerii corpului străin. Posibil, această metodă va ajuta dacă copilul se îneacă cu ceva moale. Dar, în cele mai multe cazuri, există riscul de a impinge obiectul străin și mai profund, iar în acest caz intervenția chirurgicală este inevitabilă.

Primul ajutor în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin sau se sufocă

Primul ajutor pentru copilul mai mare de un an

(Urmăriți clipul video de la sfârșitul articolului)

În acest caz cel mai important lucru este să nu intrați în panică. Copiii mai mari de un an înțeleg deja mult mai bine situația și de aceea panica excesivă va agrava starea psihică a copilului în acest moment și așa foarte dificil.

Tehnicile de bază de acordare a primului ajutor sunt aceleași ca și pentru copiii de până la un an.

Dacă copilul s-a înecat cu bucăți de alimente sau obiecte străine, este necesar de a induce voma sau de a ridica copilul cu picioarele în sus, deși, uneori, copilul este capabil să le elimine prin tuse de unul singur.

Dacă manipulările enumerate mai sus nu ajută, puneți copilul cu fața în sus pe o suprafață plană și întoarceți capul ușor într-o parte. Puneți podul palmei pe abdomenul lui, între ombilic și stern. Apoi, puneți cealaltă mână peste prima, ținând coatele întinse. Efectuați 4 mișcări de împingere în jos și către cap, rapid și cu forță. Un astfel de proces ajută la împingerea obiectului blocat în tractul respirator.

Primul ajutor în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin sau se sufocă

O altă metodă: 5 bătăi pe spate

Așezați-vă în spatele copilului și puneți mâna în diagonală peste pieptul lui. Înclinați copilul înainte în așa fel încât să se sprijine de mâna dvs. Cu podul palmei, celeilalte mâni, efectuați cinci bătăi separate, exacte și cu forță între omoplații copilului.

Dacă copilul s-a înecat cu o bomboană sau cu orice alt obiect strain, o altă metodă eficientă este manevra Heimlich. Acesta constă în următoarele:

  1. Așezați-vă în spatele copilului
  2. Pune-ti pumnul cu degetul mare pe abdomenul lui, puțin mai sus de ombilic și dedesubtul coastelor și sternului.
  3. Prinde-ți pumnul cu cealaltă mână și efectuați patru impingeri rapide, în sus, cu forță. Nu apasa-ți cu brațele pe coaste, ci folosiți doar pumnul în abdomen.
  4. În unele cazuri, este nevoie de repetarea manevrei de 6 până la 10 ori.
  5. Dacă obiectul aspirat pe trahee apare în gura copilului sau în gâtul acesteia, îndepărtați-l cu degetele.

Primul ajutor în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin sau se sufocă

Primul ajutor în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin sau se sufocă

Țineți minte, această manevră nu poate fi aplicată copiilor mai mici de un an.

Aplecați copilul înainte, cu podul palmei, efectuați cinci bătăi separate, între omoplați. Verificați dacă căile respiratorii au fost deblocate. În cazul în care căile respiratorii rămân blocate treceți la punctul următor.

Puneți o mână pe spate, iar a doua în centrul toracelui. Apăsați puternic cu mâna, care se află pe torace de 5 ori, la fel ca în timpul unui masaj al inimii, dar mai lent.

Dacă aceste măsuri nu ajută, sunați ambulanța și până la sosirea ei efectuați aceste manevre pe rând.  

Ce se faci dacă copilul a încetat să mai respire?

Copilul poate înceta să respire din cauza unui spasm în gât, care, în cele mai multe cazuri este cauzat de starea de stres în care se află.

Primul ajutor în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin sau se sufocă

Restabilirea respirației se face în următorul mod:

  1. Punem copilul pe podea pe o parte;
  2. Înclinăm capul un pic spre spate;
  3. Ridicăm bărbia.

Dacă această manevră nu ajută, începeți să  faceți respirația artificială. Iată cum se face:

  1. Puneți copilul pe spate pe o suprafață plană;
  2. Înclinați capul copilului spre spate și deschideți-i gura;
  3. Asigurați-vă că în gura copilului nu sunt corpuri străine;
  4. Inspirați adânc;
  5. Acoperiți cu gura,  nasul și gura copilului și expirați;
  6. Repeta-ți de 2 ori. Dacă pieptul copilului se ridică la expirație, înseamnă că efectuați corect respirația artificială. Dacă pieptul copilului nu se ridică înseamnă că traheea lui este încă blocată și este nevoie de a repeta procedurile de prim ajutor pentru a elimina corpul străin;
  7. Puneți palma unei mâni la un lat de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele, acoperă cu cealaltă mână și apăsați prin mișcări exacte. Fiecare apăsare trebuie să fie puternică și rapidă și ar trebui să apese cutia toracică cu aproximativ 5 centimetri. Permite-ți sternului să revină la poziția inițială după fiecare apăsare;
  8. Efectuați repetat 15 compresii toracice cu respirația artificială.

Video: cum acorzi primul ajutor unui adult și unui copil

Chiar dacă totul a decurs cu succes, nu ignorați ajutorul medicilor de la ambulanță. Este posibil ca, căile respiratorii să fi fost rănite de obiectul străin și au nevoie de un ajutor profesionist.

Prevenirea unor astfel de situații

Pentru a nu fi nevoie de a elimina tot felul de obiecte străine din căile repiratorii ale copiilor, este nevoie să se respecte anumite măsuri de precauție:

  • Alegeți jucariile moi cu grijă, aveți grijă ca blana lor să fie prea lungă și să fie dificil de smuls;
  • Jucăriile cu piese mici păstrați-le deoparte pentru atunci când copilul va mai crește și va fi mai conștient;
  • Chiar de la o vârstă fragedă nu-i permiteți micuțului să bage totul în gură;
  • Învățați copilul să mănânce atent și să nu se alinte în timpul mesei;
  • Este de dorit de a elimina orice jucărie în timpul mesei, copilul nu trebuie distras ca să mănânce mai bine;
  • Fărâmița-ți bine mâncare micuțului, iar peștele și fructele trebuie curațite atent de oase, sâmburi și coajă.

Și încă un detaliu important: nu hrăniți copilul cu forța. Copilul se va roti, va plânge se va opune, iar aceasta este o altă posibilitate de a se îneca.

Am vorbit despre primul ajutor în caz de urgență, dar orice s-ar întâmplă, chemați ambulanța, aceasta este o măsură strict necesară. Chiar dacă problema a fost eliminate cu succes, nu aveți de unde ști dacă căile respiratorii au fost afectate sau nu. Un consult medical profesional vă va permite să vă convingeți încă o dată că totul este în ordine.

Video: Ce să faci dacă un copil se sufocă. Măsuri de urgență.

P.S. Os în gât: îl împingem sau îl scoatem?

Copilul vecinei s-a înecat cu un os de pește, ea a încercat să-l scoată, dar a agravat și mai mult situația. Cum trebuie de acționat în acest caz?

Răspunde Dr. Komarovsky:

Manevrele de amator în acest caz pot agrava situația, dar acordarea primului ajutor nu a fost amânată de nimeni. Limitați la maxim mișcările copilului, luați o lampă de birou sau o lanternă, și uitați-vă în gură. Dacă vedeți osul, și copilul se comportă în mod corespunzător (nu opune rezistență, nu țipă, nu vomită) încercați să eliminați osul cu un forceps. Dacă nu aveți la îndemână o lampă sau instrumentele necesare, nu puteți vedea osul, este imposibil să liniștiți copilul, nu faceți nimic. Mergeți la medic!

Dacă osul este vizibil, dar este mic, iar durerea și dificultate în respirație sunt moderate, încercați să-l împingeți, înghițind o cantitate mai mare de pesmeți sau coajă tare de pâine. Această metodă nu ajută întotdeauna, dar astfel de tentative sunt, de obicei sigure.