Cum să le reușești pe toate: nou-născutul, treburile casei, în plus nu uita de tine și soțul tău? Din start vrei să spui: să le faci față la toate e ceva imposibil.

E posibil imposibilul? Cum să le reușești pe toate după naștere

Definirea priorităților

Pentru a partaja inteligent timpul, trebuie să marcați ceea ce este prioritar. Majoritatea mamelor, fără să mai stea pe gînduri, în primul rînd, pe scara importanței, nu ezită să pună grija față de copil. Pe locul doi stau treburile casnice. Însă, din păcate, în așa caz, forțe pentru alte lucruri nu vă vor mai ajunge. Și dacă nu doriți să vă înscrieți în rîndul mămicilor tinere și chinuite, încercați să vă revizuiți prioritățile.

Ideiea e că, pe locul doi, după copil trebuie să fie…însăși mama. Cît timp copilul doarme, este foarte important ca mama să se odihnească, să mănînce, să se relaxeze. Odihna la timp vă va ajuta să evitați crizele de lactație, vă va fi mai ușor să vă adaptați la necesităţile micuțului care depind de dvs în totalitate.

Și abia pe locul trei, după îngrijirea copilului și a propriei persoane, trebuie să stea treburile gospodărești. Dar  să vă gîndiți la ele din timp, totuși e ceva firesc și necesar, ca să vă feriți de grijile inutile și să vă ușurați viața.

Ca să fie mai ușor de trăit

„Desigur, atunci cînd apare copilul, se vrea curățenie deosebită și ordine. Dar în toate trebuie să se țină cont de limite. În fiecare zi să ștergi praful și să speli podeaua, chiar dacă copilul dvs a început să se tîrîie, este exagerat. Încercați să debarsați casa de lucrurile care sunt predispuse să adune și să rețină praful – covoare și decorații voluminoase. Asigurați-vă  că în casă este tot mai mult spațiu orizontal, deschis, iar să-l curăţați va fi mai ușor. Acest lucru, nu doar va ușura munca, dar și va deveni una din cele mai importante măsuri de prevenire a bolilor alergice la copil.

Scutiți-vă de lucrurile inutile.

Există o armată de ajutoare gospodărești, care sunt capabili de a ușura semnificativ modul de îngrijire al copilului. Astăzi, în puține familii se regăsește o mașină de spălat, iar scutecele și cearceafurile absorbante de unică folosință, în mod sigur vor reduce cantitățile de rufe spălate zilnic. Unele bunici cred că, spalutul de mînă este singura modalitate de a feri pielea delicată a nepotului de iritații. În realitate însă, nu este așa. Actualmente, există o gamă variată de soluții pentru mașina de spălat, potrivite pentru copii încă din prima zi de viață.

Un lucru foarte util este purificatorul de aer. Nu numai din motivul că avînd acest purificator, va fi mai ușor de respirat în casă. De asemenea, este important să specificăm că cantitatea de praf din apartament va scădea semnificativ, ceea ce va facilita curățenia.

Dacă aveți posibilitatea de a procura o mașină de spălat vase – nu ezitați. Aceasta, la fel, este un mod sigur de economisire a forțelor și timpului.

Dacă aveți un apartament mare, vă va fi de mare folos monitorul video pentru copil. Acest dispozitiv vă va permite să stați în altă cameră, timp în care copilul doarme și să nu vă îngrijorați că se poate trezi și nu-l veți auzi. Dacă plănuiți să-i pregătiți hrana copilului dv, atunci cu siguranță veți avea nevoie de un blender.

E posibil imposibilul? Cum să le reușești pe toate după naștere

Cum să economisiți timpul?

Majoritatea oamenilor sunt de părere că, mîncarea sănătoasă este mai puțin gustoasă. Dar, există multe meniuri simple, dar gustoase. Concentrați-vă asupra lor iar pentru moment uitați rețetele complicate. Dacă dispuneți de o cratiță cu aburi, atunci nu va trebui să vă amintiți tot timpul de mîncarea ce se gătește la foc, dar și mîncarea va avea un gust mai bun decît cea fiartă. De altfel, să faceți un cult al alimentelor sănătoase este ceva util. Este bine să aveți în casă și produse semi-fabricate,  pentru cazurile în care nu aveți timp de  a pregăti mîncare. Nu este nimic rău să încălziți sau să gătiți mîncarea în cuptorul cu microunde. Aceasta vă va ajuta să economisiți timp și forțe pentru copil și soț.

Există mai multe moduri de a stabili ordinea în apartament. Multe gospodine practică curățenia generală. De obicei, acest lucru înseamnă că dezordinea a fost acumulată un timp mai îndelungat, pînă cînd vine acel moment în care se depun eforturi enorme ca întregul apartament, într-o singură după-amiază, să revină la ordine. Avantajul acestei atitudini vis-a-vis de casa dvs, este mai mult plăcerea de la final, plăcerea pe care gospodina o resimte în timp ce vede rezultatul efortului său. A fost murdat, dar a devenit în mod simțitor mai curat. Dezavantajul, la fel de imens al acestui tip de curățenie constă în efortul și timpul care trebuie atribuit curățeniei. Pentru mamele cu copii mici, curățenia generală, este total nepotrivită pentru a păstra ordinea și curățenia.

Un alt tip de curățenie, numit Fly Lady

Fie ca motto-ul dvs să devină expresia: „Fă-o acum!”. Obișnuește-te să nu amîni planurile pentru mai apoi. Autorul sistemului Fly Lady propune să începeți cu…spălarea chiuvetei! Și dvs puteți face acest prim pas chiar  acum: lăsați revista de-o parte și mergeți la bucătărie să faceți acest prim pas. Și fie ca acest lucru să devină o obișnuință în fiecare seară. De ce? Pentru ca chiuveta strălucitoare în fiecare dimineață să vă trezească numai zîmbete.

Puneți hainele în dulap și nu le aruncați pe scaune, asta vă va lua mai puțin timp. Ca  urmare, nu va trebui să călcați hainele de fiecare dată, iar camera va arăta mai ordonată. Nu e greu, nicidecum, ca după ce beți un ceai, imediat să debarasați masa de căni și să o șergeți. Să călcați un munte de albituri este întotdeauna dificil, mai ales dacă sunt și prea uscate. Dar să petreceți doar 10 minute pentru a călca cîteva lucruri care abia au fost spălate este mult mai ușor și necesită mai puțin efort. Însă, cînd copilul începe să se miște liber, jucăriile lui vor fi prin toate colțurile casei. Este foarte posibil să vă împiedicați de ele constant și tot atît de des să le adunați sau le-aţi putea aduna o dată în zi. Mai bine este să acționați promt și să faceți acel lucru la moment, nu  lăsați să vină toate asemeni unei avalanșe!

Dezvoltarea obiceiurilor bune.

Luați o foaie de hîrtie și notați-vă rutina de dimineață. De exemplu: să dați copilului să mănînce, să aranjați patul, să vă pregătiți micul-dejun, să-l mîncați, să vă spălați pe dinți, să vă pieptănați. Urmăriți ca în listă să apară una, maxim două activități noi, nu mai multe. Aceasta poate fi ceva ce vă doreați demult să faceți sau poate ceea ce mereu uitați să faceți. Uitați să vă beți vitaminele? Atunci fie ca  aceasta să fie noul punct din lista dv. Poate fi luată ca regulă ca în fiecare dimineață să verificați coșul de rufe murdare și atunci cînd va fi necesar, să porniți mașina. Iar pentru a nu vă pierde timpul dimineața, obișnuiți-vă să vă pregătiți de seara hainele. Însă, pe cît ați dori să accelerați schimbările bune din viața dv, nu uitați: un nou punct în lista dv poate fi inclus nu mai devreme de 3-4 săptămîni. Această perioadă de timp este necesară pentru ca aceste noi acțiuni să devină un obicei și să înceapă a fi îndeplinite în mod automat.

Curățarea  apartamentului pe zone.

Împărţiţi apartamentul în mai multe zone respectiv zilelor săptămînii şi acordaţi o atenție specială numai unei zone în acea săptămînă. De exemplu, prima săptămână doar în dormitor, a doua - camera de zi şi pentru copii, iar a treia - bucătăriă şi holul, iar a patra - baia și toaleta. Foarte curând, veți învăța cum să vă planificaţi volumul de lucru în timpul limitat pe care îl aveţi. Curățenia de fiecare dată va fi din ce în ce mai ușoară. Ea poate varia prin inventarea unei activităţi de muncă neobișnuite. De exemplu, spălați toate suprafețele orizontale din bucătărie  sau ștergeţi praful de pe toate decoraţiunile. Sau dedicaţi timpul numai anumitor zone de curățare. Și nu uitați să cronometraţi timpul: 15 minute - și nimic mai mult!

Planificarea.

Încercați să notaţi într-un caiet activitățile de zi cu zi pe care le planificaţi, precum și cele care trebuie să fie făcute mai rar. De exemplu, vizite la medic, pregătirea pentru sărbători, ieşiri la magazin. Aici puteți planifica dezghețarea frigiderului, spălarea geamurilor, revizuirea rafturilor îndepărtate. Alocaţi la orice activitate un timp mai îndelungat decât este necesar, chiar și de 2 sau 3 ori mai mult. Deoarece copilul este imprevizibil: ieri s-a jucat în linişte  în timp ce spălaţi vasele, astăzi nu se coboară din braţe și e capricios.

Stingerea "punctelor fierbinți".

Lucrurile se mișcă prin casă, uneori pe traiectorii neprevăzute, dar de multe ori prevăzute. Și, din păcate, ele ajung adesea grămadă. Planificaţi 2 minute pe zi pentru a "stinge punctele fierbinți." Exact două minute pentru a analiza lucrurile în 1-2 zone, nu mai mult. La început, probabil, rezultatul nu va fi vizibil, dar după o lună nu veţi recunoaşte casa!

Scăpaţi de lucrurile inutile.

Într-o  casa în medie se acumulează treptat o mulțime de lucruri care nu sunt folosite de proprietari. Iată pentru aceasta și a fost inventat  " Boogie Woogie 27." Se face în felul următor: trebuie să luaţi un săculeţ mare și într-un tempou rapid să adunaţi 27 de lucruri care merită să fie aruncate afară. Separat puneţi lucrurile bune de care nu aveți nevoie. Cu cît sunt mai puţine lucruri, cu atît mai ușor se menține casa în ordine. Nu vă planificaţi în viitorul apropiat al doilea copil? Atunci hainele, din care copilul a crescut și jucăriile de care s-a plictisit vor fi foarte utile pentru vecini, prietenii prietenilor sau copii orfani din orfelinate.

E posibil imposibilul? Cum să le reușești pe toate după naștere

Optimizarea spațiului de acasă.

Nu este un secret faptul, că o gospodină face kilometri prin  apartament. Deci, încercați să aranjaţi totul, astfel încât toate să fie la îndemână. Aţi găsit un loc deja pentru masă de faşă? Gîndiţi-vă unde aţi putea pune scutecele, produsele cosmetice pentru copii și alte mijloace pentru îngrijirea copilului, încît să nu fie necesar să alergaţi după ele departe. Cu cît copilul va  înainta în vârstă  cu atît va deveni mai utilă această regulă.

Oră "neprogramată" pentru curățenie.

O dată pe săptămână este suficient să dedicaţi o oră spălării podelii, ștergerii oglinzilor de praf - și casa va străluci. Desigur, în cazul în care copilul se târăște  și locuiți într-un oraș plin de praf, aspiratorul și mopul le veţi folosi mai mult de o dată pe săptămână. Dar nu trebuie să tindeţi spre idealul de puritate!

Participarea tutror locatarilor la treburile casnice.

De multe ori se întâmplă că soțul ar fi bucuros să vă ajute, dar nu poate. Nu aşteptaţi că soţul va începe în mod miraculos să inventeze ceva-  învățaţi-l. Soție și mamă înseamnă încă şi– manager. Cu cît mai mult vă reușeşte ca lider, cu atât mai ușoară și mai plăcută va fi viața de familie.

Deosebit de important este ajutorul celor apropiaţi în primele săptămâni de după naștere. Dacă este posibil, lăsați temporar activităţile casnice, de ele s-ar putea ocupa o rudă apropiată sau chiar un angajat - atunci veţi fi capabilă să vă concentraţi pe deplin asupra copilului.

Prioritățile determinate la timp, informațiile necesare cu privire la îngrijirea copilului, ajutorul posibil de la cei dragi, aparatele de uz casnic și auto-organizarea facilitează acea perioadă foarte dificilă a vieții, atunci când în familie  apare un om foarte important. Iată atunci munca nuvă va împiedica să simţiţi  bucuria de a fi mamă!