Dacă sunteți gata să daţi naștere unui copil, dar continuaţi să folosiţi unele forme de contracepție, înainte de întreruperea protejării, citiți acest articol. Diversele contraceptive au efecte diferite asupra fertilității femeii și corpului ei ca un tot întreg, deaceea înainte de întrerupere trebuie să cunoaşteţi anumite subtilități.

Când trebuie să întrerupeţi protejarea, ca să rămîneţi însărcinată

Diferite contraceptive - termeni diferiți

Mecanismele de acțiune ale metodelor contraceptive se deosebesc și prin urmare – diferitele  metode au efecte diferite asupra capacității de concepere. În scopul selectării intervalului optim între sfârșitul folosirii principalelor forme de contracepție și începutul concepției, citiți  recomandările de mai jos. Totul depinde de felul contraceptivelor folosite.

Spermicidele

Spermicidele - sunt contraceptive care distrug sperma și împiedică intrarea spermei în uter. Astfel, spermicidele nu afectează posibilitatea de concepție. Spermicidele au durata acțiunii foarte scurtă - o singură administrare oferă protecție împotriva sarcinii unui singur act sexual. Puteți planifica o sarcina imediat după utilizarea spermicidelor.

 Concepţia intrauterină (WFC)

DIU acţionează după cum urmează: inserția DIU crește tonusul musculaturii uterine și eliberează ovulul din trompele uterine, care are loc mai devreme decât se anticipase. Pe parcursul acestei perioade, căptușelile interioare ale uterului nu au fost încă formate și implantarea embrionului în peretele uterin nu este posibilă. După îndepărtarea spiruletului, fertilizarea revine foarte repede. Dar nu ar trebui să se grăbească cu sarcina, căci activitatea trompelor uterine și pereților uterini nu se restaurează imediat și în primele luni apare probabilitatea unui avort spontan. Ginecologii recomandă începerea concepţiei după 2-3 cicluri de la înlăturarea DIU.

Când trebuie să întrerupeţi protejarea, ca să rămîneţi însărcinată

Contraceptivele hormonale

Cel mai comun tip de contraceptive hormonale sunt contraceptivele orale combinate. Mecanismul lor de acțiune este că CH blochează ovulația și perturbează funcţia corpului galben. În mod normal, corpul galben oferă consolidarea și dezvoltarea embrionului. Planificarea unei sarcini după oprirea CH ar trebui să înceapă în 2-3 luni. Acest lucru se datorează următorilor factori:

• timp de 2-3 luni se recuperează complet fertilitatea;

• în această perioadă se restabileşte ciclul, iar prezenţa unui ciclu clar asigură calculul corect al vîrstei gestaţionale;

• administrarea CH schimbă procesul de asimilare de către organismul feminin a anumitor substanțe: vitamina C, acidul folic și vitamina A. Acest dezechilibru de vitamine la femei ar putea afecta în mod negativ dezvoltarea fătului.

Preparatele prelungite

Preparatele prelungite conțin progestogen. Astfel de preparate sunt administrate subcutanat o dată la 1-5 luni. După încetarea utilizării contraceptivelor de lungă acțiune nu poate fi planificată sarcina mai devreme de câteva luni. Pentru restabilirea capacităţii de concepere e nevoie de până la 1,5 ani.

Metodele de barieră

Metode de barieră în contracepție sunt cel mai ușor de utilizat și nu afectează absolut capacitatea de concepere. Metodelr de barieră  sunt - prezervativele, diafragmele şi calotele. Aceste contraceptive ar trebui să fie, de asemenea, aplicate între încetarea utilizării MC sau steriletului și concepției. Concepția poate apărea imediat după încetarea utilizării metodelor de barieră în contracepție.

În orice caz, ar trebui să se consulte un medic ginecolog și să treacă mai multe teste înainte de a începe planificarea sarcinii. Monitorizarea stării de sănătate a mamei și a viitorului copil ce va apărea sănătos și fericit!