3 life hack-uri pentru tăticii începători

3 life hack-uri pentru tăticii începători

-
//
20.09.2016

Să fii tată este una dintre cele mai dificile sarcini din viaţa bărbatului. Este mai dificil decât să desfaci, într-un week-end, înconjurat de o armată de prieteni şi înarmat cu o ladă de bere, motorul maşinii bunicului, pentru a te convinge că nu mai există nici o şansă şi trebuie să continui să mergi cu transportul public. Este chiar mai greu decât să îţi depăşeşti frica şi să o inviţi pe ea, aleasa ta, la o întâlnire, care, cândva, va avea consecinţe sub forma paternităţii… Dar nu vorbim despre asta acum. Vă puteţi pregăti din timp pentru a fi tată, dar în viaţa aceasta există lucruri pentru care nu te poţi pregăti.

3 life hack-uri pentru tăticii începători

De exemplu, oricât ai vrea să te convingi că, pentru a-ţi lăsa femeia iubită să doarmă, poţi rezista o noapte întreagă legănând copilul în braţe, în practică însă aceasta se transformă într-un adevărat purgatoriu pentru creier şi sistemul nervos. Iar astfel de exemple sunt tare multe.

E timpul să ne amintim că doar proştii învaţă din greşelile lor şi să împrumutăm câteva life hack-uri utile, care au ajutat multă lume să facă faţă greutăţilor rolului de tată.

De această dată vom vorbi nu despre sfaturile pe care rareori reuşim să le punem în practică, ci despre life hack-uri. Acestea nici nu trebuie înţelese, pur şi simplu urmaţi cu stricteţe instrucţiunile. Iată o scurtă listă pe care o pot întocmi în baza experienţelor mele. Desigur, ea nu este completă, iar eu continui să lucrez asupra ei. Cred că la al treilea copil, lista va deveni aproape ideală, iar la al patrulea – va fi demnă de publicare sub denumirea de „Biblia tânărului tătic”.

3 life hack-uri pentru tăticii începători

Life hack-ul nr. 1 – renunţaţi la hobby-uri

Sună destul de radical. Dar este adevărat. Pentru a deveni un tată bun, trebuie să acorzi copiilor cât mai mult din timpul tău. Aceasta nu presupune, desigur, să îţi dai demisia de la serviciu. Din contra, imediat ce vă creaţi o familie, apare dorinţa de a face şi mai mulţi bani. În plus, un tată şi un soţ iubitor trebuie să îşi ajute cât mai mult soţia. Ea trebuie să aibă timp pentru sine (oricât ar părea de ciudat, dar aceste fiinţe misterioase au nevoie de ore la coafor şi zile în centre comerciale). Într-un cuvânt, nu veţi mai avea timp pentru hobby-uri. Mai bine zis, veţi avea atât de puţin timp încât vor rezista doar hobby-urile cu adevărat importante. Fiţi pregătiţi pentru asta. Nu vă faceţi iluzii.

3 life hack-uri pentru tăticii începători

Life hack-ul nr. 2 – studiaţi managementul timpului

Este un termen ciudat. Şi este folosit pentru a desemna o activitate şi mai ciudată – planificarea timpului, întocmirea planurilor şi graficelor. Dar un tânăr tată nu se poate lipsi de aşa ceva. Nu veţi reuşi niciodată să faceţi tot ce trebuie să faceţi dacă nu veţi învăţa să trăiţi după un program.

Voi aduce un exemplu simplu. Dacă nu indicaţi în program că hainele copilului trebuie pregătite de cu seară, în fiecare dimineaţă veţi consuma mai mult timp pentru căutarea ciorapilor şi a tricourilor, iar pentru mic-dejun va rămâne mai puţin timp şi la grădiniţă veţi întârzia mereu.

Pur şi simplu încercaţi să întocmiţi un grafic al tânărului tată cel puţin pentru o zi şi veţi înţelege imediat cât de multe trebuie să le reuşiţi şi cât de mult timp economisiţi dacă faceţi anumite lucruri din timp sau măcar la timp.

3 life hack-uri pentru tăticii începători

Life hack-ul nr. 3 – deveniţi economist

Oricât aţi câştiga, paternitatea vă va demonstra că este insuficient. O să vi se pare permanent că trebuie să cumpăraţi diverse lucruri, unele dintre ele „absolut indispensabile”. De aici şi cheltuielile fără sfârşit, depăşirea bugetului şi gândurile negre în acele minute binecuvântate când copilul a adormit şi aţi putea să vă odihniţi şi dumneavoastră.

Planificarea cheltuielilor – iată cheia pentru o economie adevărată. Şi cea mai importantă regulă pe care am stabilit-o este regula celor două săptămâni. Aşadar, dacă consider că trebuie să fac imediat o achiziţie majoră absolut necesară, mă iau în mâini, o pun pe listă… şi nu o fac. Aştept două săptămâni. Da, aştept, mă chinui, rabd. Dar dacă după două săptămâni consider în continuare că am nevoie de lucrul respectiv, îl cumpăr. Dacă aţi şti câţi bani am economisit datorită acestei reguli! Experienţa mea arată că timp de două săptămâni poţi să te gândeşti şi răzgândeşti de mai multe ori referitor la orice cumpărătură. Este o metodă bună de a scăpa de cumpărăturile de moment, făcute sub influenţa impulsurilor, şi de a economisi, fără a afecta calitatea vieţii.

Autor: Alexei Bondarev

Sursa