mamaplus

Anul 2024 va fi unul bisect – Ce înseamnă acest lucru și de ce este necesară o zi în plus

-
//
19.12.2023

2024 este un an bisect, asta înseamnă că luna februarie va avea 29 de zile, în loc de 28. Adăugarea unei zile în plus la fiecare patru ani menține corectitudinea calendarului nostru în raport cu anotimpurile astronomice, deoarece un an conform calendarului gregorian (365 de zile) și un an conform orbitei Pământului în jurul Soarelui (aproximativ 365,25 de zile) nu au aceeași durată.

mamaplus

Fără această zi în plus, calendarul nostru și anotimpurile ar ieși treptat din sincronizare. În general, un an bisect apare la fiecare patru ani, ceea ce, din fericire, este un model destul de simplu de memorat.

Ce înseamnă când este an bisect

Explicația scurtă pentru care avem nevoie de ani bisecți este că calendarul nostru trebuie să rămână aliniat cu anotimpurile astronomice.

O orbită a Pământului în jurul Soarelui durează aproximativ 365,25 de zile – puțin mai mult decât numărul rotund plăcut al calendarului nostru gregorian de 365. Deoarece calendarul nu ține seama de sfertul de zi în plus pe care Pământul îl necesită pentru a-și completa orbita în jurul Soarelui, nu se aliniază complet cu anul solar. Datorită acestei diferențe de 0,25, calendarul nostru iese treptat din sincronizare cu anotimpurile. Adăugarea unei zile în plus, numită și „zi bisectă”, la fiecare patru ani aduce calendarul în linie și, prin urmare, îl realiniază cu anotimpurile, scrie protv.ro.

Fără zile bisecte, calendarul ar fi în afara cu 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde în plus în fiecare an. După 100 de ani, anotimpurile ar fi în afara cu 25 de zile. În cele din urmă, lunile pe care le numim februarie și martie ar simți ca vara în emisfera nordică.

O „zi bisectă” este ziua suplimentară din anul bisect: 29 februarie.