Asistentul medical, dar si cel social din Saharna Noua ajung acum pe pe biciclete la batranii de care ingrijesc

Asistentul medical, dar si cel social din Saharna Noua ajung acum pe pe biciclete la batranii de care ingrijesc

-
//
24.09.2015

Ajutorul vine pe bicicleta. Asistentul medical, dar si cel social din satul Saharna Noua, Rezina, ajung acum pe 2 roti la batranii de care ingrijesc. Au primit recent doua biciclete performante, iar acum merg dintr-un capat al satului intr-altul cu mare usurinta. Ce-i drept la inceput nu prea intelegeau cum functioneaza noile mijloace de transport si au avut mari dureri musuculare, iar acum nu-si pot imagina cum s-ar descurca fara ele.

Asistentul medical, dar si cel social din Saharna Noua ajung acum pe pe biciclete la batranii de care ingrijesc

Daca le vedeti pe cele doua femei in timp ce strabat ulitele pietruite ale satului, trebuie sa stiti ca una este asistenta medicala, iar cea de-a doua asistenta sociala. 

Desi muncesc de mai bine de un an in sat, biciletele le-au primit acum 2 luni. Diferenta, spun ele, s-a simtit imediat.

Ambele femei fac parte dintr-o organizatie obsteasca de asistenta sociala. Aici lucrurile sunt impartite foarte bine. Deci fiecare stie ce are de facut. Asa ca prima oprire femeile o fac la o batrana de care ingrijesc, ii zice Evdochia. 

Asa ca in timp ce asistenta medicala ii masoara tensiunea si ii face un pic de masaj...

Cealalta aduce apa si face curatenie in casa.

Chiar daca a crescut 8 copii batrana este mai mereu singura, de aceea aceste doua femei i-au devenit ca niste copii cu care isi impartaseste toate problemele.

Dupa ce i-au oferit o mana de ajutor batranei, asistentele merg la urmatoarea casa, conform graficului bine stabilit pe care il au. Tot ce conteaza este ca fiecare batran sa fie vizitat de doua ori pe saptamana.

Iata ca in urmatoarea casa gasim un batranel care isi duce zilele de unul singur. Aici urmeaza aceeasi procedura.

Pentru batranii care au nevoie de lucrari prin curte, apare in peisaj un barbat, la fel asistent social. El este cel care are grija sa repare ce s-a stricat, dar si sa taie lemne.

Serviciul oferit de aceasta organizatie obsteasca din Sahrana Noua este finantat cu bani ce vin din Elevetia, in special de la Crucea Rosie, banii primariei locale, dar si fiecare batran contribuie cu 15 lei lunar.

Organizatia poarta numele de Casmed si exista in Saharna Noua de un an si jumatate. Toti cei trei asistenti soiali de aici au grija si de batranii din alte doua sate din imprejurime. Aceasta organizatie functioneaza si in 27 de localitati, din 5 raioane ale Moldovei.  

Sursa: ProTV.md