Au rămas fără acoperiş. Elevii din Ghidighici învaţă într-o clădire avariată

Au rămas fără acoperiş. Elevii din Ghidighici învaţă într-o clădire avariată

-
//
29.11.2017

Aproximativ 140 de copii care frecventează gimnaziul "Ion Costin" din satul Ghidighici învaţă într-o clădire avariată.

Au rămas fără acoperiş. Elevii din Ghidighici învaţă într-o clădire avariată

O bună parte a instituţiei nu are acoperiş, iar în loc de tavan este pusă o peliculă, prin care ploaia pătrunde lejer, scrie publika.md.

Se întâmplă din cauza lucrărilor de reparaţie, care bat pasul pe loc. Pentru a-i proteja de ploaie, administraţia face lecţii în săli de clasă mai puţin afectate. 

"Suntem nevoiţi să facem orice lucru posibil pentru binele copiilor, cu părere de rău aceasta este situaţia", a spus Veronica Scutelnic, profesoară.

"La şcoală este foarte bine faptul că mai sunt câteva cabinete unde putem să facem lecţii", a zis o profesoară.

Reparații capitale nu s-au făcut aici de 60 de ani. După ninsorile din aprilie, starea instituţiei s-a agravat, iar tavanul a început să cadă. Atunci, consiliul municipal Chişinău a alocat 1,5 milioane de lei pentru a schimba acoperişul. Lucrările au început abia în septembrie. Directorul şcolii explică aceste întârzieri prin faptul că primăria Ghidighici nu a făcut achiziţiile. 

"Avem vre-o 40 de locuri pe pod unde se scurge apa. Când ne-am adresat către primar că uitaţi-vă curge în foarte multe locuri podul. Dumnealui ne-a sfătuit să punem căldări ceea ce am şi făcut", a declarat Aurica Guţu, directoarea gimnaziului.

Totuşi, lucrările au demarat, chiar dacă banii nu au fost transferaţi către antreprenor. 

"Au mers lucrările bine şi mai bine până la un moment dat lucrătorii au părăsit şantierul şi au plecat. Noi i-am întrebat, ei au spus că nu li s-a achitat salariu şi nu vrem să lucrăm", a spus Lilia Şchiopu, şefa gospodăriei gimnaziului.

Muncitorii spun că nu ştiu deocamdată în cât timp vor reuşi să repare acoperişul.

"Putem să nu reuşim anul acesta să terminăm fiindcă aşa sunt condiţiile. În contract scrie că 2-3 luni trebuie să decurgă aceste lucrări", a zis Ruslan Lecvencă, şef de şantier.

Primarul spune că bugetul municipal a fost aprobat cu întârziere.

"Eu aş propune tuturor persoanelor implicate în primărie să deblocăm situaţia şi cu forţe proprii să ajungem la un final bun. Haideţi să dăm vina pe toţi şi natura şi ambiţiile unor persoane", a declarat Serafim Isac, primarul satul Ghidighici.

Reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică din Chişinău ne-au declarat că au emis o hotărâre de suspendare a porţiunii avariate a gimnaziului "Ion Costin" încă în data de 2 mai anul curent, iar aceasta va fi anulată doar după reparaţia şcolii.

Sursa: publika.md