mamaplus

Criză de educatori în Capitală: Sunt vacante 176 de locuri

-
//
26.09.2023

Criză de educatori în Capitală. Potrivit autorităţilor municipale, 176 de locuri vacante sunt în prezent. Situaţia este dramatică şi în ceea ce priveşte personalul auxiliar din grădiniţe. Salariile extrem de mici sunt cauza principală a deficitului de cadre.

mamaplus

În majoritatea grădiniţelor, un educator lucrează cât pentru doi. Este şi cazul Grădiniţei nr. 225 din sectorul Ciocana. Acolo se caută 11 educatori şi trei asistenţi, transmite publika.md

"Şi la blocul alimentar avem o unitate lipsă de spălător de vase. Chiar este prea mic salariul şi la personalul de la blocul alimentar. Personalul care acum munceşte la blocul alimentar, da, la noi în instituţie blocul este aproape complet, însă vârsta personalului depăşeste 60 de ani", a spus un educator.

Tatiana Grigoruţă lucrează educatoare de peste 10 ani. Primeşte un salariu modest şi depăşeşte orele de muncă: "Activez în această instituţie deja de 13 ani, în calitate de educator. Această profesie este transmisă din generaţie în generaţie, şi foarte mult ţin la această profesie luând modelul mamei mele. Reușesc şi acasă şi aici pentru că deleg sarcinile casei tuturor membrilor familiei. Eu sunt foarte optimistă şi mă descurc cât de cât doar pentru că activez singură la grupă. Acum preţurile la tot au crescut de 2-3 ori însă salariile educatorilor s-au majorat probabil cu o mie de lei".

"Sunt foarte puţine cadre care lucrează, din motivul că salariul este foarte mic. Spre exemplu eu cum stau cu chirie, 5000 de lei mie nu îmi ajung. Eu foarte tare iubesc copiii, de fiecare data când obosesc stau şi mă gândesc că poate totuşi este suficient de lucrat, dar nu", a spus Elizaveta Bălănuță, asistent educator.

În grădiniţe e deficit de cadre didactice, ajutori de educatori asistente medicale, personal auxiliar şi bucătari. Numărul lor descreşte de la un an la altul. Autorităţile Capitalei recunosc: criza de personal poate duce la un colaps în sistemul educaţional.