mamaplus

Cum ne afectează ora de iarnă: Ce spun specialiștii în somnologie

-
//
23.10.2023

În mod tradițional, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend al lunii octombrie. Ce măsuri ar trebui să întreprindem ca să nu ne afecteze schimbarea orei, aflați de la Victor Vovc, specialist în somnologie.

mamaplus

Potrivit specialistului, care a vorbit în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1, când a fost introdusă artificial ora de vară, nu s-a ținut cont de influența acestei schimbări asupra organismului uman, transmite Știri.md.

„În urma mai multor cercetări, s-a dovedit că această oră influențează asupra organismului. Unii se adaptează mai ușor, alții mai greu. Ținem cont și de faptul că unele persoane sunt mai matinale, iar altele nu. S-a dovedit că, într-adevăr, lumina de dimineață, fiind cea care ne activează, stimulează sinteza unui hormon special care ne pregătește de zi, de activare, pe când întunericul, începând cu ora 21 și până la 2 dimineața, se secretă melatonina, care induce somnul. De aceea, trebuie să ne culcăm mai devreme. Deja la 4 dimineața vine cortizolul, care ne activează”, spune somnologul. 

Astfel, Victor Vovc ne recomandă să avem un regim strict, să ne culcăm la 11 seara și să ne trezim la 6-7 dimineața. Potrivit specialistului, aceasta trebuie să fie o lege pentru toți.

„De asemenea, trebuie de ținut minte că toate gadgeturile, televizoarele, incluse seara, care emană lumină albastră, sunt cele mai răufăcătoare. De aceea, ultimele modele de telefoane au acest mod de a scoate lumina albastră. Totuși, și acestea sunt periculoase pentru somn”, susține specialistul.

Ce ar trebui să facă oamenii când se schimbă ora

Somnologul recomandă să anticipăm lucrurile și, pentru a nu stresa organismul, să ne culcăm începând cu ziua de astăzi cu o oră mai devreme.

De asemenea, se recomandă ca, în fiecare dimineață, să stăm cu fața la soare cel puțin câteva minute. 

Cum ne dăm seama că tranziția la ora de iarnă ne afectează

Victor Vovc spune că la unele persoane se pot acutiza insomniile, care este și un simptom precoce al depresiei. De asemenea, poate apărea o apatie de dimineață, moment în care crezi că nu vrei nimic. Și chiar dacă dormim mai mult, putem să nu fim satisfăcuți de somn, însă acest lucru este doar pentru o perioadă, până când organismul începe a se adapta la noul fus orar.