Din legea Republicii Moldova vor fi scoase cuvintele "mama" şi "tata".

Din legea Republicii Moldova vor fi scoase cuvintele "mama" şi "tata".

-
//
23.07.2014

Cuvintele "mama" şi "tata" vor fi scoase din documentele oficiale,  pe care le va înlocui cu apelativul „unul din părinţi". 

Din legea Republicii Moldova vor fi scoase cuvintele "mama" şi "tata".

Astfel de modificări au fost efectuate în Legea Republicii Moldova despre ocrotirea sănătăţii.  

Modificările au fost operate săptămâna trecută în cadrul Programului  Naţional  de asigurare a egalităţii de gen pentru anii 2010-2015. În explicaţii este menţionat că acestea vor duce la “asigurarea includerii principiului egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi în actele normative şi actele oficiale”. 

În septembrie 2010 Consiliul Europei a propus excluderea din actele oficiale cuvintele “mama” si “tata”, considerţnd că aceste cuvinte “poarta un caracter discriminatoriu ce injosesc femeile”.Aceasta iniţiativă a CE, ce se referee inclisiv la completarea formularelor şi actelor din grădiniţe şi şcoli avea un caracter de recomandare. 

 La începutul lunii iulie cu votul a 59 deputaţi  Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de asociere cu Uniunea Europeana, semnat  pe 27 iunie la Bruxelles. 

Iar din 28 aprilie Republica Moldova a obţinut regimul liberalizat de vize cu ţările Uniunii Europene, îndeplinind până atunci un şir de condiţii, precum: la garnița administrativă a regiunii transnistrene au fost deschise puncte migraţionale  de control, a fost adoptată legea cu privire la egalitate de şanse, care a fost interzisă încălcarea drepturilor geylor şi a lesbienilor.

Sursa: lenta.ru