O expoziţie de fotografii a persoanelor cu dizabilităţi a fost inaugurată la Chişinău

O expoziţie de fotografii a persoanelor cu dizabilităţi a fost inaugurată la Chişinău

-
//
03.12.2015

Cea de-a VII-a ediţie a expoziţiei anuale de fotografii “Lumea, aşa cum o văd eu” a fost inaugurată ieri la Chişinău. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Municipală “B. P. Hasdeu” din capitală, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată pe 3 decembrie, informează MOLDPRES.

O expoziţie de fotografii a persoanelor cu dizabilităţi a fost inaugurată la Chişinău

Expoziţia cuprinde 36 de fotografii, realizate de 16 persoane cu nevoi speciale din cinci raioane ale ţării: Călăraşi, Criuleni, Făleşti, Orhei şi Ungheni. “Schimbarea începe de la fiecare dintre noi”, “Înainte să mă judeci, încearcă-mi papucii!”, “Nu sîntem doar umbre, încercaţi să ne cunoaşteţi!” – acestea sînt cîteva dintre mesajele participanţilor la expoziţie.

Solicitată de MOLDPRES, coordonatorul de proiect, Natalia Cojocaru, a afirmat că expoziţia este unul din instrumentele de participare publică a persoanelor cu dizabilităţi. “Prin fotografiile lor, auto-reprezentanţii spun ce gîndesc, ce simt, ce este important pentru ei şi ce ar trebui de făcut în comunităţile de unde provin”, a menţionat Natalia Cojocaru.

“Auto-reprezentanţii sînt persoane cu dizabilităţi care învaţă să vorbească din numele lor, să-şi cunoască drepturile şi responsabilităţile, să facă propriile alegeri şi să ia decizii vizavi de problemele care le afectează propriile vieţi. Ei învaţă să stabilească parteneriate cu actorii comunitari din localităţile de unde provin, să identifice problemele comunitare care îi vizează şi să se implice în soluţionarea lor, să promoveze şi să revendice drepturile persoanelor cu dizabilităţi, să sensibilizeze opinia publică din R. Moldova cu privire la persoanele cu nevoi speciale ca cetăţeni cu drepturi egale”, a mai spus Cojocaru.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Obştească Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Reprezentanţa SOIR Moldova.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 31 decembrie.

Sursa: moldpres.md