"Omul care a salvat lumea", la cea de-a 13-a ediţie a "Cronograf"-ului

"Omul care a salvat lumea", la cea de-a 13-a ediţie a "Cronograf"-ului

-
//
13.05.2016

Cea de-a 13-a ediţie a festivalului internaţional de film documentar "Cronograf" a debutat cu pelicula "Omul care a salvat lumea".

"Omul care a salvat lumea", la cea de-a 13-a ediţie a "Cronograf"-ului

Filmul a fost nominalizat la diverse evenimente internaţionale şi redă cu lux de amănunte istoria unui locotenent-colonel rus care a salvat lumea de la un posibil al Treilea Război Mondial. Sala cinematografului Odeon a fost neîncăpătoare pentru cinefilii veniţi la eveniment. 

Un deceniu de muncă asiduă şi patru milioane de dolari au fost cheltuiţi pentru documentarul despre Stanislav Petrov, cel care în 1983, când alarmele sovietice avertizau că cinci rachete americane au fost lansate împotriva URSS, şi-a urmat instinctul și a decis că a fost o alertă falsă.

"E vorba de conflictul militar, Războiul Rece dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite, în care ajungea un moment critic şi cât pe ce nu s-a început al treilea război mondial. A încercat autorul să îmbine stilul documentar cu stilul de ficţiune", a spus Virgil Mărgineanu, directorul festivalului "Cronograf". 

"Sunt onorat şi vreau să le mulţumesc organizatorilor festivalului "Cronograf" că au deschis evenimentul cu filmul "Omul care a salvat viaţa", a spus Christian D. Bruun, producătorul documentarului "Omul care a salvat lumea". 

Spectatorii spun că filmul le-a trezit interes din primele minute.

Prima zi a festivalului, "Cronograf" a reunit atât cineaşti din ţară, cât şi din străinătate.

"Astăzi, când eşti absolut nevoit să-ţi selectezi informaţia, atunci când trebuie să faci o diferenţă între lucrurile pe care le vezi, filmul documentar e un reper foarte serios", a opinat Cătălin Ştefănescu, realizator TV.  

"Este o selecţie bună de filme în următoarele zile de vizionat, de analizat şi la sfârşit cred că o să avem discuţii foarte interesante cu colegii noştri din alte ţări", a spus Ana-Felicia Scutelnicu, preşedinte juriului.

La ediţia din acest an a festivalului au fost înregistrate 600 de documentare, dintre care doar 50 au fost selectate pentru a fi prezentate publicului.

Cei pasionaţi de astfel de filme au posibilitatea să le vizioneze până în 18 mai, când va avea loc Gala de premiere a producţiilor câştigătoare. Premiul mare va constitui 2.500 de euro.

Sursa: publika.md