mamaplus

Pregătirile pentru școală: Cât îi costă pe părinți rechizitele

-
//
15.08.2023

Sezonul pregătirilor de școală este în toi. Piețele și centrele propun spre comercializare un sortiment larg de rechizite școlare, astfel părinții și copiii pot să-și aleagă cele necesare pentru noul an de studii.

mamaplus

Vânzătorii spun că prețurile au crescut ușor, cele mai scumpe fiind la accesoriile pentru desen. În același timp, părinții spun că pregătirea copiilor de școală presupune mereu cheltuieli semnificative, transmite Radiomoldova.md.

La Piața Centrală din Chișinău, costul unui caiet variază de la un leu până la 15 lei în funcție de numărul de pagini, iar prețul pentru un pix este de la 3 la 9 lei. Setul de învelitori pentru manuale poate fi procurat cu 30 de lei.

Vânzătorii susțin că prețurile la rechizite nu s-au schimbat față de acum câteva săptămâni, cu excepția accesoriilor pentru desen, care sunt mai scumpe. Ei afirmă că în ultima săptămână din august, au cele mai multe vânzări de rechizite.

„Merg vânzările. Iată lumea cumpără începând de la caiețele terminând cu tot ce este pentru arta plastică. Fiecare părinte cumpără după posibilitățile lui. Unii cumpără doar câteva caiete iar restul deja le procură după 1 septembrie, după recomandările dirigintelui“;

„Vânzările vor fi mai bune mai aproape de școală, fiecare lasă pentru ultimul moment“, spun comercianții.

Părinții spun, însă, că rechizitele școlare îi costă mai mult anul acesta, fiind nevoiți să scoată din buzunar până la 700 de lei.

”Pregătim copiii de școală, am luat caiete, pixuri, învelitori și alte rechizite. Prețurile parcă sunt la fel ca anul trecut. În total, doar pe rechizite, cu tot cu caietele de exerciții cheltuim cam 700 de lei”;

”Cu fiecare an e mai scump, dacă am luat geantă cu 380 acum e 580“;

„Noi cumpărăm rechizite pentru uz personal, fiica învață în Marea Britanie, instituția îi asigură cu cele necesare, ea se duce practic cu ghiozdanul gol la școală“, spun oamenii.

Caietele suplimentare de rezolvare a exercițiilor propuse de diriginții de clasă și de profesori nu sunt obligatorii, a declarat anterior, Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Precizăm că în Republica Moldova activează 1218 instituții de învățământ.