Publicat în Monitorul Oficial! Ce trebuie să ştie toţi amatorii de artificii lansate la miezul nopţii

Publicat în Monitorul Oficial! Ce trebuie să ştie toţi amatorii de artificii lansate la miezul nopţii

-
//
03.12.2014

Salvele de artificii de la miez de noapte, care fac să se cutremure geamurile şi declanşează sistemele de alarmă ale maşinilor, ar putea deveni istorie. În Monitorul Oficial a fost publicată legea privind utilizarea articolelor pirotehnice.

Publicat în Monitorul Oficial! Ce trebuie să ştie toţi amatorii de artificii lansate la miezul nopţii

Documentul stabileşte când, cum şi unde pot fi folosite aceste produse şi prevede mai multe interdicţii de comercializare şi păstrare a artificiilor.

Legea interzice utilizarea articolelor pirotehnice între orele 22 și 7. În acest interval de timp artificiile pot fi folosite doar în cadrul unor sărbători naționale sau internaționale. De asemenea, este interzisă vânzarea lor în piețe și depozitarea în zone rezidențiale.

Actul legislativ stabileşte reguli şi pentru producătorii de artificii. Producătorii sau distribuitorii sunt obligați să verifice articolele pirotehnice, iar instrucțiunile de pe etichetă trebuie să fie traduse și în limba română.

"Aceste articole pirotehnice trebuie să se comercializeze numai în magazinele specializate, să fie însoţite de autorizaţii şi de licenţă. Ele trebuie să aibă marcarea corespunzătoare, adică cine-i producătorul, importatorul, ce conţinut au", a comentat Petru Moceanu, specialist la Agenția pentru Protecția Consumatorilor.

Acum, articolele pirotehnice pot fi găsite cu uşurinţă pe tarabe. Reporterii Publika TV au studiat oferta ilegală de la Piaţa Centrală din Chişinău. Recomandă vânzătorii:

"Iată acestea-s de 300 de lei, foarte bune, calibrul cel mai mare, 13 de salve. Eu singur în 2013 am luat acasă şi am văzut ce prezintă. Mahalagiii au rămas şocaţi".

Iar pentru că efectul de la aceste artificii nu întotdeauna este cel dorit, comercianţii vin şi cu sfaturi:

"O pui jos pe două pietre. Au fost cazuri când a intrat în cuşcă la câine, în garaj. Explodează diferit, nu se repetă culorile".

Riscurile nu-i sperie, însă, pe oamenii ademeniţi de preţuri mai mici pentru pirotehnice:

"Ne uităm la termen, eu ştiu, iată eu am cumpărat, dar nu m-am uitat la termen. Le procur mai mult din piață, în magazin sunt mai scumpe decât în piață."

"Să se vândă cele mai simple, cele complicate n-ar trebui pentru că nu toți judecăm totuna."

Prevederile Legii privind articolele pirotehnice vor intra în vigoare în termen de şase luni din data publicării.

Sursa