mamaplus

Scad ratele de imunizare: Dezinformarea și miturile, printre motive

-
//
02.05.2024

În Republica Moldova, în ultimul deceniu, se înregistrează o scădere a ratelor de imunizare la nivel național. Răspândirea dezinformării și a miturilor legate de vaccinuri contribuie la creșterea sentimentelor anti-vaccinare și promovează neîncrederea în sistemul de imunizare. Subiectul dezinformării și rolului mass-media în promovarea sănătății copilului prin imunizare, a fost discutat în cadrul unui eveniment public.

mamaplus

Potrivit directorului Școlii de Management în Sănătate Publică, Oleg Lozan, instrumentul de ascultare socială permite medicilor de a înțelege doleanțele populației ce ține de sănătatea publică. Pe parcursul ultimilor ani acest instrument a permis elaborarea unor rapoarte foarte bune ce țin de COVID-19, migranți ș.a. , transmite IPN.

Informația obținută trebuie folosită pentru a schimba starea lucrurilor, în caz contrar, riscul pierderilor de vieți omenești urmare a activităților necorespunzătoare legate de vaccinare este foarte mare.

Coordonatoare de programe în domeniul sănătății în cadrul UNICEF, Angela Capcelea, a declarat că instrumentul a fost posibil a fi implementat datorită suportului USAID. Ea a spus că Săptămâna Imunizării din anul curent este dedicată acelor 50 de ani ai programului de imunizare extins. 

În 1974, doar 5% din populația globului a fost imunizată contra difteriei și tetanosului, însă în 2024 există o acoperire de 70% la nivel global și de 80% la nivel european. Spre regret, pe parcursul pandemiei de COVID-19, acoperirea vaccinală a scăzut față de toate vaccinurile. 

UNICEF își reconfirmă suportul în fortificarea sistemului de sănătate, astfel ca acesta să aibă toate resursele pentru a asigura acoperirea vaccinală a copiilor și totodată să vină cu mesaje în adresa părinților ca ei să fie siguri că fac ceea ce este cel mai bine pentru copiii lor.

Șefa studii la Școala de Management în Sănătate Publică, Alina Timotin, a spus că, potrivit unei analize, pe parcursul a nouă luni, pe rețelele de socializare au fost identificate circa 1.900 de postări despre imunizare. S-a dovedit că postările în online cu referire la vaccinare cu tentă negativă sunt mult mai multe decât cele pozitive. Ele provoacă sentimente ca furia, frica și tristețea consumatorilor de mesaje. 

Spre regret, susține Alina Timotin, subiectul este politizat, iar deseori postările distribuite conțin neadevăruri. Deseori, din cauza zvonurilor negative despre vaccin, părinții refuză să-și mai vaccineze copiii, chiar dacă au deja acasă copii vaccinați. Totodată, medicii și-ar dori să existe reglementări mai severe privind obligativitatea de vaccinare.

Directorul executiv la Asociația Presei Independente, Petru Macovei, consideră că ascultarea socială este extrem de importantă deoarece, spre regret, gradul de reziliență informațională a publicului moldovenesc este foarte scăzut, ceea ce reprezintă un efect advers al propagandei. Prin campania „Stop Fals” API a dezmințit și dezminte foarte multe falsuri, speculații și manipulări, inclusiv în perioada pandemică. 

Potrivit lui, criza de sănătate care a durat mult timp și care mai durează pe anumite aspecte, trebuie de combătut cu mesaje gândite și bine analizate de autorități. În același timp și mass-media tradițională rămâne în topul celor care distribuie materiale ce nu corespunde adevărului.

Evenimentul este organizat în contextul proiectului Dezvoltarea platformei de gestionare a dezinformării, realizat de Școala de Management în Sănătate Publică și UNICEF.