mamaplus

Știe totul despre cosmos? Povestea lui Bogdan, un copil de 11 ani, pasionat de știință: „Cărțile miros foarte bine”

-
//
04.09.2023

La 11 luni a început să meargă, la 2 ani să vorbească, iar de la 3 ani și jumătate este pasionat de tot ce înseamnă cosmos. Vorbim despre Bogdan Corobcă, un copil de 11 ani, elev în clasa 5-a la Liceul Da Vinci, care își dorește să fie savant. Într-un interviu pentru Dorin Galben, Bogdan a explicat cum s-a format universul, ce este o planetă, găurile negre, dacă soarele ar putea sau nu exploda, dar și alte lucruri nu doar despre cosmos, scrie tv8.md.

mamaplus

Bogdan a povestit că a citit sute de cărți, în special literatură științifică și fictivă.

„Pasiunea mea pentru citit a venit pe la 5 ani și atunci nu prea aveam voie la telefon, așa că mă foloseam de cărți. Cărțile miros foarte bine, îmi place tare mult mirosul de cărți proaspăt cumpărate de la librărie și odată ce ajung să citesc o carte, nu mă pot dezlipi de ea până n-o termin. Când frunzărești prin carte rapid, dai paginile, se face un sunet foarte plăcut”.

A recunoscut că e dependent de gadgeturi, dar caută pe ele informații utile. Bogdan a mai relatat că învață la școală educația media, acolo unde a aflat diferența dintre o știre veridică și una falsă.

La trei ani a învățat literele. În opinia lui, copiii ar trebui să învețe de mici, dar nici foarte mult, nici puțin.

Are o pasiune aparte pentru LEGO, datorită căruia spune că-și dezvoltă atenția: „Trebuie să fii atent unde pui piesele, că o greșeală mică poată să strice toată construcția. Ca și în viața reală - dacă pui o cărămidă greșit într-o construcție, poate să se strice toată fundația”.

 

Totuși, cel mai mult iubește cosmosul: „Soarele e o stea de dimensiune medie, sunt stele de milioane de ori mai mare decât el. Are o perioadă de viață ca toate stelele, acum are o vechime de 4,6 miliarde de ani, ar mai putea de la 5 la 7 miliarde ani. Nu este nicio șansă că soarele va exploda, ca o stea să explodeze într-o supernovă trebuie să fie cam de zeci de ori mai mari decât soarele”.

În viitor, ar vrea să devină savant sau astronaut. Ar mai dori să-și facă studiile într-o țară vorbitoare de limba engleză și crede că în alte țări, am putea găsi mai multe oportunități.

Totuși, pentru el, Republica Moldova este „țara mea de baștină, țara cea mai dragă și unde sunt toate chestiile pe care le iubesc cel mai mult. Sunt patriot. Un patriot este o persoană care-și respectă propria țară și ar face orice ca să ajungă într-o stare mai bună”. 

Bogdan crede că viitorul țării noastre e în Uniunea Europeană, fiindcă acolo găsim pace, egalitate, nu fascism, corupție și război.

În interviul de mai jos, poți descoperi și cum a aflat Bogdan despre cum apar copiii, impresiile despre sistemul educațional, ce este prietenia și invidia pentru el, un copil de 11 ani.