Studenţii care învaţă peste hotare, ademeniţi să se întoarcă în ţară

Studenţii care învaţă peste hotare, ademeniţi să se întoarcă în ţară

-
//
11.11.2014

Vor fi plătiţi ca să revină acasă. Tinerii moldoveni, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din străinătate, sunt ademeniţi astfel să muncească în ţară. Misiunea din Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a lansat un proiect, prin intermediul căruia va achita un salariu suplimentar, în valoare de 3.000 de lei, tinerilor care se vor întoarce acasă după studii.

Studenţii care învaţă peste hotare, ademeniţi să se întoarcă în ţară

Ana-Maria Munteanu a terminat anul acesta Universitatea din Strasbourg. Tânăra a hotărât să se întoarcă la baştină şi să-şi găsească un loc de muncă aici.

"Găsisem iniţial stagiul pe care îl fac acum, crezând că vin temporar şi până când am venit şi am hotărât că va fi o revenire", a declarat tânăra.

Ana-Maria este una dintre cele 54 de persoane care vor beneficia de un salariu suplimentar de 3.000 de lei în următoarele şase luni: "Este un ajutor binevenit. Nu ştiu dacă stimulează pe cineva să vină, dar e un imbold pentru cei care au un plan".

30 de locuri au fost ocupate deja. Concursul rămâne însă deschis pentru alţi 24 de beneficiari.

La concurs pot participa tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani, cu studii superioare în străinătate, care vor să se angajeze în domeniul public sau privat. În program se pot înscrie absolvenţii care au revenit în ţară din data de 1 martie 2014.

"Suntem ferm convinşi că asemenea programe pot să-i convingă pe mulţi dintre tinerii participanţi să rămână definitiv în Republica Moldova", a precizat Ghenadie Creţu, coordonator de proiect la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Dosarele pot fi depuse până în data de 14 noiembrie. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Sursa