Va amintiti de tiganca Rada din Satra? Ce face acum actrita Svetlana Toma

Va amintiti de tiganca Rada din Satra? Ce face acum actrita Svetlana Toma

-
//
09.09.2015

Viata regizeaza soarta fiecarui om. Asta crede Svetlana Toma, actrita cunoscuta mai ales pentru rolul oachesei Rada, din filmul Satra. Desi a vrut sa se faca jurist, a fost predestinata pentru actorie. Acum este stabilita la Moscova, iar in Moldova ajunge mai rar, doar cu anumite ocazii. Astazi, celebra actrita a revenit in satul Iliciovca, din Floresti unde si-a petrecut copilaria. In semn de recunoastere, de azi in inainte gimnaziul din localitate ii va purta numele.

Va amintiti de tiganca Rada din Satra? Ce face acum actrita Svetlana Toma

Desi a jucat in peste 50 de filme, Svetlana Toma a devenit populara pentru rolul frumoasei Rada, din filmul “O satra urca la cer”.

Au trecut aproape 40 de ani de atunci, insa farmecul si sclipirea din ochi au ramas aceleasi.

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Energia mea din Moldova şi cum să vă spun... asta este profesia mea, trebuie să mă ţin aşa... eu nu beau votcă, doar vin sec. Mănânc foarte puţin, sunt vegetariană.”

Printre filmele, care au consacrat-o sunt Poienile rosii, Lautarii sau Gingasa si tandra mea fiara.

In multe dintre pelicule o intalnim alaturi de Grigore Grigoriu, motiv pentru care multi credeau ca cei doi formeaza un cuplu si dincolo de ecran.

Va amintiti de tiganca Rada din Satra? Ce face acum actrita Svetlana Toma

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Pe mine mulţi mă întreabă- ai avut un roman cu Grigoriu? Cu Grigoriu eu nu am avut nici un roman, dar l-am iubit ca şi om.”

Desi nu a visat sa se faca actrita, se pare ca aceasta profesie i-a fost predestinata.

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Eu am vrut să fiu jurist şi deodată viaţa a luat o altă întorsătură. Viaţa regizează soarta fiecărui om.”

Pe platourile de fimare Svetlana Toma a ajuns absolut intamplator, transformandu-se dintr-o cenusareasa anonima, intr-o printesa, dupa cum ea insasi povesteste.

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Pe mine m-a oprit Mihai Badicheanu, regizor, actor, ei căutau o actriţă, în rolul principal din filmul Poienile roşii. El m-a oprit în staţia de troleibuz şi pur şi simplu a venit către mine şi a zis: “Fetiţo, vrei să joci într-un film?”

Va amintiti de tiganca Rada din Satra? Ce face acum actrita Svetlana Toma

Desi e stabilita de mai mult timp la Moscova, o bucata din suflet i-a ramas in Moldova unde s-a nascut si a cunoscut succesul.

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Sunt actriţă moldoveancă şi rusă, pentru că de mulţi ani trăiesc la Moscova şi acolo lucrez, dar energia mea e pe pământ moldovenesc. Ea (n.r. Moldova) mi-a dat viaţă, puteri, prin părinţii mei.”

A crescut la tara, asa ca pentru actrita copilaria este cea mai frumoasa perioada a vietii.

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Pentru că atunci când alergi prin praful pana la genunchi, fiind flămândă de la şcoală, iei o bucată de pâine şi smulgi o ceapă din grădină, o speli şi muşti din ceapă, muşti pâinea şi bei apă, iar după asta alergi prin soare, aceasta este minunat.”

Iar sirul amintirilor nu se opreste aici.

Va amintiti de tiganca Rada din Satra? Ce face acum actrita Svetlana Toma

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Am pus tutun, pe aşa nişte ace, mai apoi le înşirăm. După asta am prăşit. Noi am avut grădină, am săpat, am plivit.”

Acum, Svetlana Toma traieste la Moscova, unde continua sa joace in filme si spectacole.

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Am avut două proiecte, serialul “Razvod” în care am avut un rol destul de important.”

Totusi, desi populara pe timpuri, acum, in Moldova este invitata tot mai rar.

Svetlana TOMA, ACTRITA: “Aici m-au invitat, eu am venit. La Chişinău nu m-au invitat, pe mine nu m-au invitat la Bălţi, poate asta se va întâmpla. Eu voi fi fericită.”

Va amintiti de tiganca Rada din Satra? Ce face acum actrita Svetlana Toma

Astazi, gimnaziul din Iliciovca, Floresti, acolo unde a locuit mai multi ani la rand Svetlana Toma, a luat numele celebrei actrite.

Totusi, evenimentul avut ceva elemente ce a amintit de o nunta.

Printre multime i-am gasit si pe fostii colegi.

“Eu am stat cu ea într-o bancă. Din clasa a treia ea a venit la noi şi eu am învăţat cu ea.// Foarte frumoasă, eminentă a fost.// Am fost o clasă prietenoasă.”

Iar pentru profesori era eleva favorita.

Veronica LUCHIANIUC, FOSTA PROFESOARA: "Avea o dictie asa frumoasa ca iti era mai mare dragul sa o asculti. Tatal ei era presedinte de colhoz, insa ea era tare modesta si simpla."

Svetlana Toma are 67 de ani si este casatorita cu dramaturgul Andrei Visnevschi si are o fiica, tot actrita. Initial, Svetlana Toma era Fomiciova, regizorul Emil Loteanu fiind cel care i-a schimbat numele. Absolveste scoala medie din Balti, dupa care merge la Institutul de arte. Ceva mai tarziu, avea sa devina angajata studioului Moldova Film.

Sursa: protv.md