mamaplus

Violența online: Tot mai multe fete, rugate să trimită imagini sexuale

-
//
29.11.2023

Violența virtuală provoacă durere reală. Numai de la începutul acestui an, Poliția a documentat peste 150 de cazuri de agresiune în mediul online, vorbim doar despre cazurile care au ajuns în vizorul oamenilor legii. Realitatea însă este mult mai dură, iar cel mai des în aceste situații se pomenesc femeile și adolescenții.

mamaplus

Pentru a combate fenomenul, în această perioadă în țara noastră se desfășoară campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, transmite moldova1.md.

VOX: „Povestea mea a început în 2008, atunci când mi-am deschis un profil pe Facebook. La scurt timp mi-a atras atenția un străin care îmi scria insistent. Primeam mesaje cu complimente și declarații, apoi mesaje despre viața mea de familie. Știa totul despre mine. Într-un moment de slăbiciune, am acceptat să vorbesc cu străinul de dincolo de ecran. Ne-am întâlnit o singură dată. Când ne-am văzut, am înțeles că era un tip cam agresiv. M-a amenințat și m-a forțat să semnez un contract de căsătorie pe care îl avea tipărit deja. După care m-a forțat să avem relații intime. A filmat aceste scene, iar apoi a început să mă șantajeze.”

Aceasta este doar una dintre poveștile de viață ale femeilor și fetelor, victime ale violenței pe Internet. Hărțuire online, mesaje cu tentă sexuală sau insulte sunt situații cu care se confruntă și interpreta Dara.

„Prea blondă, prea grasă, n-ai stil, nu ești frumoasă. Cuvintele virtuale provoacă dureri reale. E ușor să stai în fața ecranului și să scrii lucruri care rănesc pe alții. Am fost și sunt insultată online. Iar fotografiile cu corpul meu au fost folosite în mod abuziv fără permisiunea mea”, spune interpreta Dara.

Experții spun că de multe ori platformele de socializare devin pentru unii dintre noi un spațiu al nesiguranței și al fricii, iar ceea ce pare un gest cu bune intenții se poate transforma într-o adevărată tragedie. La nivel global, 85% dintre femei au fost supuse abuzului online sau cunosc pe cineva care a avut de suferit, iar aproape 40 la sută au trecut prin experiențe similare.

„Fiecare al doilea adolescent sau adolescentă de până la 17 ani a spus că cineva necunoscut i-a cerut cel puțin o dată să trimită imagini sexuale online. Violența virtuală cauzează durere reală dincolo de ecran”, afirmă Natalia Plugaru, reprezentantă UNFPA Moldova.

„Este foarte important să fie identificate aceste imagini, dar este poate și mai importantă sistarea conținuturilor, înlăturarea conținuturilor din acest spațiu, ori trauma sau durerea și impactul acestor mesaje de abuz, hărțuire, este unul și mai grav anume din considerentul distribuirii sau perpetuării acestor imagini”, menționează Daniela Misail-Nichitin, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

Cea mai gravă formă de violență în mediul online, pornografia infantilă, se pedepsește în Republica Moldova cu până la șapte ani de închisoare.